Общо показвания

сряда, 26 август 2020 г.

"Смахнати” срещу “абсурдни”

Все по-смахнати стават действията на оредяващите протестъри, а бездействието на управляващите – все по-абсурдно. Освен, че са налудничави, знаците, които дават агитките на подсъдните олигарси, с развалени риби, бухалки и бесилки, са и мутренски.

А атакуването на метрото, под каквато и да е форма, е терористична проява, можеща да коства живота на хиляди. Но отсреща, вместо твърд отпор – гумени човечета, на които ударите не пречат. Превърнали са бездействието си в норма. Като класически чиновници тупат топката и прехвърлят отговорността от институция на институция – кметството и министерството на културата към СДВР, а полицията, чака заповед свише.

Така си е, чиновникът най-обича да се ослушва и да действа само в краен случай и то по заповед от “най-високо”...И винаги намира “аргументирани” оправдания, позоваващи се на съдебни практики като онова решение, че замерянето на паметници на културата с домати и други боклуци е “изразяване на мнение”. А и нали за онази жена, над която издевателстваха на кръстовището пред румънското посолство, съдът постанови, че поставила протестиращите в безалтернативна ситуация и сама е изложила на риск собствените си деца.

От друга страна, от нашите “умни и красиви” не може да се очаква да си събуят обувките и като беларусите по чорапи да се качат на някоя пейка и да протестират, без да цапат и да трошат имущество, принадлежащо на всички. Има и още – за да оцелеят, управляващите се опитват да изземват искания на протестиращите, като предложението за нова конституция, и дори да “придумат” някой недолюбван министър да си подаде оставката. Тези лупинги също са абсурдни. Най-малкото, защото налудничавите действия няма как да спрат, преди кукловодите им да получат своя реванш. Или подобаващи присъди.

Най-вероятно задкулисието подготвя “Горския”, маскиран като нов “месия”, да разгони едните и другите. И вдъхне нова надежда. Такъв беше номерът през всичките 30 години преход. И каква изненада - видя се, че не е трудно неколцина, на които им е писнало от блокадите, да разчистят кръстовищата, както се случи преди дни пред Ректората на Софийския университет. Очевидно обаче гражданите не са долюбвани, нито от “смахнатите”, нито от “абсурдните”, защото бързо ги вкараха в руслото на подписките. Но колкото и да лудуват едните, а другите да се правят на умрели лисици, изборите са неизбежни. Часовникът цъка не в полза на кукловодите. И този път не някои нов “месия”, а суверенът ще е този, който ще реши как да продължим напред.