Общо показвания

вторник, 18 август 2020 г.

И двамата да си ходят!

Всички видяха издевателствата над жената с две малки деца на кръстовището пред румънското посолство в София.

Това се случи непосредствено след поредните папагалски крясъци на президента за оставка във Варна. Недопустим призив за размирици. Затова той също трябва да си подаде оставката. И след като премиерът вече обеща да го стори, двамата да го направят едновременно. И незабавно!

Страната ни е парламентарна република, има кой да управлява. Но на това безобразие трябва да се сложи край! Нима президентът и премиерът не виждат, че сянката на бай Ганьо, редом с тези на подсъдните олигарси, е надвиснала над страната!? След като има агресивни агитки, които са готови да безчинстват, трябва ли в отговор да бъдат създадени политически милиции като във времената на Алековите герои? Много е лесно гражданите също да организират подобни групи, на първо време от роднини и приятели, за освобождаване на блокираните автомобили. Очаквано бе тормозът на една малка група над мнозинството български граждани да получи отпор. Но трябва ли хората да се хванат гуша за гуша, а политиците да гледат сеир!?

Не искаме повече да сме потърпевши и цената да се плаща от невинните граждани. Затова – оставка: и на президента и на премиера!

След като от самото начало на президентството си буни народа, нека не се крие повече в клетката си, а поеме своя кръст – да поведе тези, които го подкрепят, или да поеме ръководството на партията, с чиито гласове получи този пост. Премиерът също – да не се прави на “невнятен” и след като не може да въведе ред в държавата, да остави на парламента да свърши това.

Има нужда от нова конституция. Старата бе правена по комунистически образец. Че и за да бъде залъган тогавашния син лидер, напълно чужд за българската история президентски пост беше вписан в нея. Не случайно, броженията против основния закон, започнаха още тогава и продължават до днес. Сега е моментът тази грешка да бъде поправена - да бъде създадена от юристи и общественици, необременени с тъмно минало, конституция, която да не обслужва интересите на политическата класа, а на единствения суверен народът.