Общо показвания

сряда, 8 юли 2020 г.

Болници пред колапс насред пандемия!?

Нека не връщаме болниците в първоначалния хаос, когато се видя, че те не са достатъчно подготвени за връхлетялата ни пандемия. Увеличават се тревожните сигнали, че лечебнтите ни заведения вървят надолу и се изправят пред финансов колапс. Затова алармират и от Лекарския съюз. Все още не се плащат тестовете от НЗОК, а се правят хиляди, не е ясно как се покрива дефицита от скъпи предпазни средства и дизенфектанти. Заместването на заразените медици се решава със собствени сили, без да има сигурност за помощ отвън. Няма яснота как ще се компенсира и отливът на пациенти. Това вкарва в излишно допълнително напрежение лекарите. А те трябва да се чувстват защитени във всяко отношение.

Изречените с огорчение думи на загиналия от коронавируса медик д-р Стамов, че му е отказана линейка е нагледна илюстрация, че лекарите не бива да бъдат изоставяни. Най-вече от тези, на които плащаме от данъците си. След като има приходи в НЗОК е редно те да правят така, че бързо да изпълняват нуждите, включително и тези, които са постановени вече от народните избраници. А тези, които се грижат за сигурността на лекарите на първа линия да не чакат някой друг да им върши работата. Дарители има и със сигурност пак ще има. Но нека немалкият апарат, занимаващ се със здравния мениджмънт прояви експедитивност. 

Няма време за губене. Галещите слуха вести за чудодейни лекарства приличат повече на викане на неволята от онази приказка. Така че, моля, не оставяйте лекарите да се оправят както могат. Нека и политическите сметки да отстъпят пред необходимите нови мерки, за да се опази животът на всички от първята линия, а болничните заведения да заработят в нормалния си ритъм.