Общо показвания

неделя, 19 юли 2020 г.

Забравете плажните хавлии!

Нека не стават повече смешни. Видя се как се провалиха нелепите имитатори на Ботевия подвиг, а на сподвижниците им се наложи да пригласят на спонтанно запелите българския химн в парка “Росенец”.

Добре е, обаче да се види, кой всъщност се крие под плажните хавлии. Защото за някои от протестиращите това може да е весел хепънинг, чийто завършек да е пикник на плажа. Но може зад благовидните намерения да изскочи лицето на омразата, призоваващо за насилие. Видя се, че такива опити има. Имаше опит за нахлуване в сграда на Народното събрание, хората на неслучайно наречения “Копейкин” лидер на “Възраждане”, скъсаха знамето на Евросъюза и поискаха чрез платен билборд в центъра на Варна излизане от ЕС. Има призиви за “граждански арести”, за блокиране на Народното събрание, на възлови улици и национална стачка. 

Затова нека не се крият с хавлиите. Всички разбраха как подсъдни олигарси се опитват дирижират протеста. А рестарт искат политици, които допринесоха с делата си преходът да бъде наречен криминален. На хората не им е чак толкова къса паметта, че да не си спомнят какви са ги вършели съпредседателите на Демократична България – Атанас Атанасов и Христо Иванов. Единият, по-известен като “джобния генерал”, сигурно още примира от страх като си спомни как го беше погнал тогавашния главен прокурор Никола Филчев, след като откри подслушватели в апартамента си, поставени от него. Или другият съпредседател, по-известен като Пинокио заради повратливостта си, който сега иска отстраняването на сегашния главен прокурор, но удобно забравя, че е пряк участник в утвърждаването на правилата за избора му. 

Крайно време е парламентът да подпомогне усилията на главния прокурор да разследва престъпните деяния по време на прехода със създаването и на комисия, както вече е предложено. Тогава ще се разбере и защо сегашното управление, още със създаването си, бе минирано с участието в него на псевдонационалисти. И нека сега, виждайки, че корабът потъва, те да не се опитват да се спасят на брега на “Росенец”. Може ли някой да гласува доверие на човек, подиграл се с децата инвалиди и пошегувал се с нацистките извращения в лагер на смъртта. 

Не, нека не се заблуждаваме, тези хора не могат да се измъкнат от това, което са надробили. И в никакъв случай не могат да бъдат лицата на протеста. Те могат да бъдат единствено маши на манипулаторите на прехода.