Общо показвания

понеделник, 25 март 2013 г.

Време разделно


Водачите на изборни листи в БСП ще бъдат обявени този вторник (26.3.) след заседание на червеното Политбюро, последвано веднага от провеждането на отложения със седмица пленум. Вече е почти сигурно, че в тях няма да са една дузина бивши соцминистри, водени от скандално прочулия се заради намесването на името му в редица енергийни афери Румен Овчаров.
Не случайно лидерът на БСП Сергей Станишев каза в събота (23.3.), че за него е важно водачите на листи да бъдат хора с ясни позиции, които могат да допринесат за работата на парламент, който е ефективен, и да донесат максимално доверие в това, което БСП предлага. И тъй като „максималното доверие“ се носи от личности, думите му са повече от ясен знак, че неоправдалите го имат все още шанс да напуснат с достойнство листите, преди да бъдат натирени на утрешния пленум. „В БСП не върви чистка. Аз не съм привърженик на този подход. В редиците ни върви един процес на обновяване. В последните два дни се срещнах с всички областни ръководства в нашата партия. Като цяло настроението на нашите членове е много взискателно към нашите кандидати за народни представители, много по-взискателно от всеки друг път”, безапелационен бе Станишев.
Ще припомним само, че през последните дни бе разкрито, че заробващите споразумения по договорите за ТЕЦ "Марица 1" и "Марица 3", довели до сегашните цени на тока, са подписани от Р. Овч. Можем да споменем и гьола за АЕЦ „Белене”, който специална парламентарна комисия нищи в продължение на месеци и от нея отново изплува пак името на бившия енергиен министър.
Изобщо не се учудихме, че за да събере нужните номинации в 23-ти МИР в София, Р. Овч. дълго увещавал и се пазарил с шефовете на местни организации. Те толкова се възмутили от настойчивото му желание да бъде водач на листата, че веднага след принудителното номиниране се обаждали на Станишев да го предупредят, че бившият енергиен министър не е техният избор.
Лидерът на БСП има и допълнителен повод да се освободи от старите играчи. И това е случващото се на улицата през последния месец. Продължаващите протести дават възможност на социалистите да направят истинска гражданска квота. Факт е, че сред червените депутати е имало редица непартийци, които впоследствие са се проявили и като добри управници. Но в не редки случаи гражданската квота прикриваше скрити партийни амбиции. „Моментът е такъв, че хората желаят сериозна промяна и всяка една партия, ако иска да оцелее, ако иска да бъде адекватна на обществото, трябва да покаже не само знаци, но и такава тенденция. Това е оздравително и за обществото, и за БСП.“
Всъщност, ако вкарването на нови лица в червените листи се случи, това този път не само ще е поредната вътрешнопартийна победа на лидера и на евросоциалистите. Тази победа не само ще отхвърли възможността за реванш на партийните номенклатурчици, изхабили се в предишни управления, загърбили отдавна социалистическите идеи и превърнали се в червени мандарини. Тя ще даде възможност на БСП да върне облика си на партия защитник и проводник на левите идеи, каквито са повечето европейски сродни партии.