Общо показвания

вторник, 12 март 2013 г.

Предизвикани обещания

Битка за избиратели се завъртя още преди официалния старт на кампанията. Всяка една от формациите си има свой подход към гласоподавателите, но обяснимо обединяващото при този вот ще е доминирането на социалния елемент. В обещанията не липсва и съмнителна щедрост, разчита се на късата памет и на това, че голяма част от протестиращите типично по социалистически се надяват някой свише да им реши проблемите. А това е най-лесният път отново да станат жертва на синдрома "700 дни".
Освен че ще залагат на публичния отчет на свършеното и на позитивната кампания, от ГЕРБ възнамеряват да работят за повишаване на стандарта на живот. Според вицепремиера в оставка Цветан Цветанов това ще се прави така, че избирателите да виждат дългосрочна финансова перспектива. Затова и към техните кандидати за народни представители ще има завишени изисквания. Гражданската листа и за протестиращите е отворена, но по принцип кандидатите трябва  да "познават и спазват основните принципи и ценности на ГЕРБ; предишно тяхно членство в друга политическа партия да не е дискредитирало кандидата пред обществото; кандидатите да имат съществен принос в изграждането, структурирането и развитието на ПП ГЕРБ и в провеждането на нейната политика; кандидатът да е готов да приеме и изпълнява политиката на ПП ГЕРБ във всички области на обществото“.Освен това като плюс ще се приема "дали притежават допълнителна професионална квалификация или научни степени“. 
Лидерът на БСП Сергей Станишев още по време на партийния конгрес миналия месец се обърна към протестиращите с думите:  "Вие не сте сами, вашият глас е чут" и постави акцент върху социалните ангажименти на партията си. Сред тях са създаването на

250 хиляди нови работни места

и програма за 10-годишна реиндустриализация на България, безплатен достъп до интернет.
"Насърчаване и ресурсно подпомагане на дребния и среден бизнес, мисли първо за малкия. Давай предимство на българското - трябва да е основно мото на нашата икономическа политика", поясни тогава Станишев. Интересно бе предупреждението, отправено от лидера към неговите съпартийци, които вече се виждат на министерски постове. "Мнозина другари все още се спотайват, изчакват и междувременно си разпределят постове. Който разпределя постове сега, трябва да знае, че няма да ги получи, ако с това се занимава", категоричен бе той.
От ДПС предлагат веднага след сформирането на  служебния кабинет  парламентарно представените партии

да се обединят около четири-пет национални приоритета

които да бъдат следвани и след изборите. Според лидера Лютви Местан добрата визия за това как ще се развива страната ни ще е и основата за по-добър стандарт на гражданите. Формулата на успеха на политическите партии оттук нататък ще е да поемат само изпълними ангажименти и да не лъжат избирателите си с неизпълними обещания. Лидерът на движението пояснява, че това е кражба на вот.
С обявяването на 31 мерки „Движение на България на гражданите“ е рекордьор по обещания. Някои от тях са впечатляващи с популизма си, като например осигуряването до две години на места на всички деца в детските градини, саниране на панелните жилища, увеличаване на бюджетните заплати, премахването на данъка върху лихвите на депозити не по-големи от 5000 лв., програми за нисколихвени кредити за млади хора и по-лесен достъп до кредити за малки и средни предприятия. Прави се опит за зарибяване на избирателите и с намаляване  наполовина на държавната субсидия за партиите и отнети привилегии на депутати и съветници като ползване на служебни автомобили, безплатно паркиране и почивни станции.

Интересно е да се сравни намерението на партията да

осигури  условия за разкриване на 150 000 работни места
с предложените от червените 250 000. Тънката разлика според бившия образователен министър Даниел Вълчев била в това, че те не казвали, че ще осигурят работа, а щели да  направят така, че работодателите да могат да отворят тези работни места.
Двете десни партии от бившата Синя коалиция, които засега са извън чертата на влизане в следващия парламент, нямат публично изразени приоритети. Техните усилия, особено тези на ДСБ, бяха насочени към съставянето на програмно правителство. Сега, след като не успяха в намерението си, лидерите на ДСБ и „Единство“ са преминали в отбранителни позиции – Иван Костов и Надежда Нейнски, които са сред тези, които протестиращите атакуват като виновници за грешния преход, всекидневно обясняват колко добро било тяхното управление,

вместо да излязат с конкретни предложения

за привличане на избиратели.
В СДС, които днес обявяват в какъв коалиционен формат ще се явят на изборите, единственото, което декларират, е, че ще се борят срещу всички провалили се политици на прехода, което включва и бивши лидери на синята партия.  Новият СДС иска "изчистване на псевдополитическите елити и създаване на една нова морална и съвременна политика". Това означава, че в бъдещите им листи ще преобладават нови лица, но съвсем не е достатъчно, защото избирателите не са случайно по улиците. Те искат конкретни и изпълними мерки за подобряване на тяхното благосъстояние. През годините на криминалния преход те са били лъгани нееднократно и днес бързо разкриват зад обещанията популизма и амбициите за бързо сядане на масата на управляващите. След случилото се през последните дни самите политици трябва да бъдат много прецизни в офертите си към избирателите, ако искат да не предизвикат бърз народен гняв.