Общо показвания

понеделник, 4 март 2013 г.

Протестът като морален коректив

Манипулаторите на криминалния преход нямат право да участват или да посредничат в исканията на протестиращите, се вижда от острата и безапелационна тяхна реакция през последните дни. Първо недоволството избухна в петък (1.3.), когато се разбра кои са поканените да участват в обществения съвет в президентството. Идеята бе той да бъде в полза на служебното правителство, което ще действа до изборите.
В обществения съвет са включени хора, които не представляват интересите на протестиращите и на хората, които са на улицата, бе основният мотив който накара ключови фигури да не участват или да напуснат заседанието. Сред тях бяха лидерите на двата големи профсъюза и повечето водачи на недоволстващите. Според тях

форматът е грешен

икономическата и социалната политика трябва да бъдат променени радикално няма как олигарси, които са участвали в икономическия грабеж и са съдебно преследвани, сега да определят правилата на играта. Естествено е те да потърсят начин да се спасят не само от Темида, но и да възвърнат разклатените си позиции. Наистина би било подигравка на една маса да седнат представители на Октопода и тези, които се борят срещу него. Протестиращите не се съгласиха и с предложението един от служебните вицепремиери да бъде председател на съвета. Разбира се, този коректив на властта не може да бъде правителство в сянка. Нито пък може да замести парламента. Поради противоречия между самите бунтуващи се някои от исканията могат да се изпълнят, други не. Но диалогът е този, който може да доведе до решения. За да може обаче той да се осъществи, от особено значение е очертаващият се засега служебен кабинет да бъде съставен от хора, необвързани с политически централи или корпоративни интереси.
Нито бъдещите министри, нито техните заместници не трябва да носят съмнения за партийна ангажираност. Ако това се случи, вместо диалог може да се стигне  до нови ексцесии.
В събота (2.3.) водачите на протестите се обединиха около едно основно искане - 

парламентът да продължи своята работа, 

за да може да се приемат промени в законите, които да смъкнат някои избирателни бариери, така че протестиращите да могат да участват активно в управлението. Според тях ако за това няма технологично време и не може да стане преди обявяването на служебния кабинет, то трябва да се пристъпи към създаването на програмно правителство, за да може парламентът да работи. Такава възможност има, защото все още не е даден третият мандат за съставяне на правителство. Има вече и парламентарно представени партии, които са готови да приемат тази възможност.

Водачите на протеста вече обявиха, че от тази седмица

ще са пред народното събрание и ще стоят там, докато исканите от тях законодателни промени бъдат направени. Тук е уместно да припомним, че една част от тях вече са удовлетворени. Например законодателно бе уредена възможността Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да може да свали цената на тока за потребителите. Депутатите приеха и искания мораториум върху всички разпоредителни сделки и строителни дейности в имоти на територията на крайбрежни плажни ивици. В края на работната си седмица в пленарната зала бяха приети и редица промени в законите за защита на потребителите, които ще улеснят гражданите при ползването на услугите на кабелните оператори.

Част от исканията на протестиращите са

насочени не само към изпълнителната, но и към местната власт.
Затова и провалилите се кметове се превръщат в бушони, които трябва да изгорят. Във Варна например кметът Кирил Йорданов свиква сесия, на която ще се реши съдбата му, след като от него бе снето доверието и на подкрепилата го за последния мандат партия. Кметът на Монтана Златко Живков пък направо ще се срещне с прокуратурата днес в столицата, където ще се гледа дело за неговото отстраняване. В края на миналата година той бе обвинен в престъпление по служба и срещу него започна съдебно преследване. Живков бе привлечен като обвиняем в Националната следствена служба заради нарушаване на процедури по обществена поръчка и заради незаконно разпореждане със средства от местния бюджет. Сигналът е от Сметната палата, която е установила, че кметът е допуснал в конкурс за озеленяване фирма, в която като акционер е участвала общинска шефка. Освен това е прехвърлил 700 000 лв. от такса смет за други разходи на общината. Искът за неговото отстраняване е за това, че пречи на разследващите.
Има опити част от исканията на протестиращите да бъдат размити с популистки или неизпълними обещания. За това активно помагат разкритите и домогващи се отново към трапезата разследвани за далавери и фалирали олигарси. Няма как на протестиращите чрез нова конституция

да им бъдат платени сметките за ток

или пък да им се вдигне стандартът на живот.
От друга страна пресата от икономии и късно планираното развързване на социалната кошница доведе до по-лесното отприщване на народното недоволство. Това ще е един от основните изводи за всички бъдещи управляващи. Преодоляването на бедността и високите сметки ще им бъдат обицата, а корективът - тези, които са на улицата. Диалогът между хората, които плащат високата цена на кризата и недомислията на прехода и тези, които управляват, ще е в основата на цивилизованото демократично развитие на страната ни.

Няма как да потече рогът на изобилието

без да има възмездие за тези политици, които не оправдаха очакванията на избирателите в годините на прехода. Затова и опитите на провалилите се лидери на партии отново да се върнат на бял кон са обречени на неуспех. Колкото по-бързо го осъзнаят и се оттеглят, толкова по-добре за тях.
Бъдещите управляващи от своя страна трябва да водят такава структурна политика, която да отпуши бизнеса и да доведе до растеж и работни места. Само така ще има социален мир, който, както се вижда, е опасно дефицитен през последните седмици.