Общо показвания

събота, 2 февруари 2013 г.

Предконгресни разкрития за червени далавери

Вехта афера за неправомерни дейности на бившия енергиен министър от червеното правителство Румен Овчаров и на тогавашната зам.-министърка на икономиката Корнелия Нинова разбуни духовете вчера. Новото в случая е, че за първи път публично бяха показани разсекретени документи, от които се видя, че умишлено са били потъпквани следствени действия и е упражняван натиск върху работата на прокуратурата, за да бъдат потулени разкритията за системни преводи на суми в „особено големи размери, придобити по престъпен начин”.
Факт е, че след дългомесечно разследване магистратите не повдигнаха никакви обвинения срещу замесените в аферата. Но скандалът коства постовете на Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Висшият съдебен съвет уволни следователката по делото Татяна Шарланджиева, а Ангел Александров се оттегли като шеф на следствието.
Следователите бяха стигнали до извода, че Р.Овч. е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество. Само според един разсекретен документ става ясно, че излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията у нас. Така например умишлен договор с швейцарска фирма за 316,7 млн. лева ощетил българската хазна с над 90 млн. В доклад на НСлС пише, че при проведения разпит на Красимир Георгиев-Фронтиера е доказано, че фирма, регистрирана на Бахамските острови, е превела крупни суми на „Промарк“ ЕООД в Австрия въз основа на сключен договор за заем между две фирми. Договорът е предоставен от съпругата на Георгиев. Според справка, написана от следователите, „материалите за извършените финансови операции със средства от престъпен произход трябва да бъдат прехвърлени в друго дело“. В този момент обаче се намесва Нинова, която се оказва, че провела 111 разговора със следователката Шарланджиева, за да є въздейства. При разпит на Нинова бил представен от съпруга є документ, според който страдала от хипертонична болест на сърцето, каквато няма. В писмо до главния прокурор по онова време Борис Велчев тогавашният шеф на следствието пише, че е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров за това защо „твоите служители все още разследват моя приятел Красимир Георгиев”.
Със сигурност тази афера ще има ново продължение. Но възниква съвсем логичният въпрос защо чак сега изтича информация от независимите власти. Обясненията са няколко. Едното е, че доскоро контролът върху съдебната власт се упражняваше от кукловодите на криминалния преход, които слагаха свои подставени лица на ключови постове, за да могат безпрепятствено да си въртят далаверите. Другото е, че социалистите ще имат конгрес само след две седмици. Предстои да бъде потърсена отговорност за провала на референдума за ядрената енергетика. Ще се редят и кандидатдепутатските листи. Видя се през последните дни, че и двете вътрешнопартийни лобита – това на бившия президент Георги Първанов и това на сегашния лидер и председател на партията на европейските социалисти Сергей Станишев, се активизираха. Никак няма да му е лесно на Станишев да се бори със старите влъхви, зад които се подава сянката на бившата Държавна сигурност. Той обаче също е виновен, защото вместо да бъде дъвка заради провала на неговото управление, можеше от кумова срама да отстъпи поста си още през лятото на миналата година на свое протеже и да му дърпа конците. Сега и едните, и другите ще трябва да си платят. Някои с бъдеща загуба на изборите, а други ще се наложи да облекат раирани костюми.