Общо показвания

вторник, 26 февруари 2013 г.

Дилемата работещ парламент


Изненадващо но обяснимо сегашният парламент може да продължи работата си, въпреки желанието на протестиращите за бързи политически промени. Всъщност продължаването на дейността на това народно събрание е сред ясните искания на демонстрантите - парламентът да не се разпуска, да се формира програмен кабинет, а не служебен. За същото настояват и повечето лидери на парламентарно представените партии. Тази възможност се появи още миналия четвъртък (24.02.) в кулоарите на парламентаДокато политици от трите водещи партии заявяваха, че ще откажат мандат за съставяне на правителство, ако държавният глава им предложи, то лидер на разпаднала се парламентарна група съобщи, че може да я възстанови. По-късно се появиха и други мераклии, готови да предложат правителство. Това породи догадки, че е възможно да се избегне съставянето на служебен кабинет и народното представителство да заработи в условията на временно правителство с мандата на парламентарно представена сила.
След връщането на мандата вчера от управляващите, трябва да се изчака днешният консулативен съвет на „Дондуков” 2 на тема "Рискове и заплахи за сигурността и стабилността в страната, произтичащи от политическата и социална криза", за да се види как парламентарно представени лидери смятат да отговорят на исканиятата на протестиращите.

Единствения път за бързото им решение минава през пленарната зала

на парламента.
На първо място трябва да се направят промени в Закона за енергетиката, за да може членовете на ДКВР да се се избират на Народното събрание. След което те трябва да бъдат избрани незабавно. Протестиращите от своя страна искат да имат граждански контрол върху регулатора. Вероятно ще трябва да се промени и Закона за обществените поръчки. В момента той позволява на ЕРП-тата да възлагат без конкурс работа на свързани с тях фирми, а това също е под прицела на народното недоволство.
Друго искане на протестиращите е да има мораториум върху застрояването на дюните по черноморието. И това минава през  промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които да спрат действието на приети устройствени планове, ако предвиждат застрояване на дюни.
Едно от новите искания на протеста е

да се направят промени в приетия вече избирателен кодекс

които да регламентират мажоритарното участие, с което ще се даде възможност  на представители на граждански организации да имат депутати в следващото народно събрание.
Има още доста на пръв поглед неналежащи проектозакони, които обаче имат пряко значение за гражданите. Например би могло да се приеме предложената поправка в Наказателния кодекс, с която ГЕРБ поиска укриването на осигуровки над 3000 лв. да се наказва със затвор. В Закона за потребителите има поправки за сключването на договори от разстояние, които най-вероятно ще останат за друг парламент. Дискусията за евентуалната отмяна на забраната  за тютюнопушене също увисва. Немаловажният закон за пациентите също се отлага за неопределено време. Трябва обаче да се  приеме решение на парламента по отношение на функционирането на НЗОК, защото заради намаленото с близо 20 % финансиране на повечето болници, това вече води до социално напрежение на работещите в тях. Може също така да се помисли и за Закона за училищното образование.
Засега това, което е ясно е, че

парламент ще има поне до четвъртък

но най-вероятно ще може да бъде продължен още поне с десетина дни, за да се приемат наложителните промени в законите.
Очаква се също народните представители да завършат темата АЕЦ „Белене“.  Както e известно резулатът от допитването налага решението за приключването или възстановяването на строителството на атомната централа  да се вземе в пленарната зала.  До момента са внесени проекторешения на десницата и левицата. Десните предлагат Народното събрание да сложи край на проекта, като възложи на правителството да обяви международен търг за поръчаното и доставеното оборудване и да започне открит международен търг за строителство на нова ядрена мощност от поколение 3+ на площадка в АЕЦ "Козлодуй". Социалистите предлагат парламентът да отмени решението си от март 2012 г., с което подкрепя отказа на правителството от строеж на АЕЦ "Белене" и да се възложи сега незабавно на действащото правителство


да търси нов стратегически инвеститор за втора ядрена централа.

Социалистите обаче са на мнение, че този въпрос не бива да се решава бързо. Тримесечния срок, който законът за референдумите дава за гласуване в пленарната зала е удобен за социалистите, защото може да се реши от следващо народно събрание с друга конфигурация. Точно затова десните бързат и дори подозират, че вече има задкулисни договорки въпросът да не бъде приключен следващата седмица. Всъщност обаче тази въпросителна също ще отпадне в близките дни и ще стане ясно има ли политически спекулации около АЕЦ „Белене“ или тази страница ще бъде затворена.
Истината е, че продължаването на работата на парламента е изгодно за всички. Депутатите останаха изненадани и неподготвени от оставката на правителството. Напълно е възможно за някои от тях това да е последният парламент. Големите партии също могат да пострадат при евентуална ескалация на протестите. Затова

тупането на топката е удобно не само за протестиращите,

които искат законови промени, но и за партиите с депутатско представителство. Те имат нужда от пренастройване на предизборна вълна, свързано с подредба на листи и най-вече с изчистване на вътрешнопартийните конфликти. Със сигурност поведението на сегашните политици няма да бъде същото както досега. Те имат право на избор, но трябва да бъдат прецизни в действията си, за да не се налива допълнително масло в бликналото народно недоволство, за което имат немалка вина.