Общо показвания

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Изборен кодекс като слънце


В края на този парламент се случи чудо. Изненадващо управляващи и опозиция се разбраха за промените в Изборния кодекс по време на продължило до осем часа вечерта в четвъртък заседание на правната комисия. Новите предложения на ГЕРБ бяха в удивително съгласие с исканията на червените, че дори Мая Манолова, която както винаги бе готова за поредната битка, в края на заседанието бе видимо доволна. В документа няма да се записва какво е опозиция, на всички нива в избирателните комисии ще се спази квотния принцип на парламентарно представените партии, ще има ксерокси, за да може всички да получат екземпляр от протокола с резултата, подписан от председателя на комисията и подпечатан с печата на комисията. Такъв документ ще получат и наблюдателите и представителите на медиите. Специално внимание е обърнато на наблюдателите. Освен че ще получават протокола, те ще могат да присъстват на заседанията на избирателните комисии, ще могат да наблюдават по интернет в реално време заседанията на Централната избирателна комисия (ЦИК), ще имат достъп до техните методически указания и до сканираните протоколи на Районните избирателни комисии (РИК) и Общинските избирателни комисии (ОИК). Впрочем излъчванията в мрежата ще могат да бъдат следени от всеки, който желае да се убеди лично в прозрачността на изборите.
Съвсем логично е да се запитаме дали бързината, с която депутатите постигнаха консенсус не означава, че кодексът вече не е онази политическа дъвка, която разбуни духовете преди Нова година като предизвика няколкодневни скандали в пленарната зала и раздразни избирателите, които на живо видяха, че плащат на хора, за които партийният интерес е по-важен от този на гласувалите за тях. Постигнатото съгласие е в унисон с надписа на свещенната сграда: „Обединението прави силата“. И наистина е едно от малкото демонстрации на единство, постигнати в този парламент. Би било добре тази успешна стъпка да бъде повторена и в пленарната зала още през следващата седмица, когато кодексът ще се обсъжда и гласува.
Силно се съмняваме обаче това да се случи. Има бомби със закъснител, които винаги се задействат от кукловодите на криминалния преход. Тяхната сила е в разединението. А и управляващите не са се примирили, нямат намерение да признаят че са притиснати в ъгъла и едва ли не ще загубят изборите.
Очаква се опозицията от кумова срама да вдигне малко пушилка за „мъртвите души“ и това къде да се съхраняват чувалите с бюлетините.
Всъщност, няма как да се разбере например кои от българските граждани, фигуриращи в списъците и живеещи в чужбина, вече не са между живите. Те със сигурност са десетки хиляди. Шансът те да бъдат извадени от избирателните списъци е в ръцете на техните близки, които би трябвало да информират нашите дипломатически мисии, а те от своя страна да уведомят за това съответните институции, които да извадят мъртвите души.
Какво значение има дали в общините или в областните управи ще се съхваняват чувалите с бюлетините. Нали целият процес до този момент ще бъде наблюдаван на живо от наблюдатели и медии. Освен това ще разполагат с автентични протоколи, ще могат да сравняват резултати в нета и така ще могат да направят своите оценки за честността на изборите.
Възможно е някои извънпарламентарни опозиционни партии отново да вдигнат шум за приемане на активната регистрация, т.е. да се регистрираме че ще гласуваме. Но каква е гаранцията, че регистриралият се ще упражни вота си. А това може да доведе до по-голямо объркване, което да засили и без друго ниското доверие към политическата класа.
Факт е, че опозицията е видимо доволна от толерантността на управляващите. Но не можем да не отбележим, че тя в момента се държи като приятелите на клоуна в онзи виц за номера му с папагал рецитиращ стихове. Приятелите изобщо не му повярвали и заложили по 50 лв, че дума няма да обели. Папагалът не си отворил дори човката. Разплатил се огорчения клоун, изпратил гостите си и когато вратата се затворила след последния, папагалът казал: "Не увесвай нос, приятелю, следващият път ще се обзаложат по на 500лв, а аз ще им изрецитирам всички сонети на Шекспир“. Така че опозицията да не избързва с празненството. Изборният кодекс не решава мача. Видя се на референдума за ядрената централа „Белене“, че правилата не накланят в победната посока. Избирателите са тези, които ще решат кой да ги управлява. А политическата пушилка ще е за сметка на тези, които си мислят, че могат да запазят статуквото наложено от Октопода.