Общо показвания

сряда, 21 март 2012 г.

На път към възмездието

Бившият президент Георги Първанов ще трябва да понесе нов удар. Независими депутати ще внесат до края на седмицата промени в закона, уреждащ статута на бившите държавни глави, според които той ще трябва да се откаже или от мерака си да стане лидер на БСП, или от екстрите, които му се полагат. Така, както бившите президенти, които са депутати, магистрати или са назначени на държавна служба нямат право да ползват привилегиите, предвидени в закона, така и тези, които се занимават с политика, съгласно съответните членове от Закона за политическите партии, и тези, които заемат постове в партиите ръководни или контролни органи, да нямат право да получават тези привилегии. В момента Първанов ползва офис от 150 кв. м в Студентския град в София, пожизнено ще има право на  автомобил и шофьор, 30 000 лв. хонорари на сътрудници,
20 000 лв. за офис оборудване.
Тези пари, които данъкоплатците плащат,

не се дават за партийна работа

а за да  поддържа авторитета  на институцията като бивш държавен глава, смятат подготвящите законопроекта. Справедливо би било, ако той наистина е решил да се връща на партийния връх и дори, както се говори в червените среди, се е пазарил със Сергей Станишев впоследствие да стане и премиер, сам да се откаже от всички привилегии на президентската институция. Но тъй като не го е направил досега, а и като се знае, че той вместо да си признае греховете, предпочита да прехвърля вината на други, най-вероятно ще се стигне до отнемане на привилегиите.
Междувременно стават известни нови афери, които са се вършели под шапката на Първанов и неговото вице Ангел Марин. Временната парламентарна комисия, която разследва помилванията, опрощаването на държавни дългове и даването на българско гражданство по времето на техния мандат изслуша свидетелка, която е посочила на кой точно е дала

подкуп от 10 000 евро


 за да бъде освободен нейният съпруг, който е с италианско гражданство, но всъщност е живял повече от десет години в България. Помилването е подписано от Марин. И това не било единичен случай. Особено скандален бил друг случай, при който осъденият, чрез баща си се свързал с Марин, в резултат на което той пък изобщо не  влязъл в затвора. Вярно е, че присъдата му е била малка – само година и половина. Но шуробаджанашкият подход оставя съмненията за използване на правомощията в условия на корупционна схема. Не случайно справка от президентството сочи, че от помилваните през последните 10 години 533-ма лишени от свобода, 13 са се върнали обратно в затвора за същите или други тежки престъпления.
Депутатите от комисията тепърва ще обсъждат и сигнали, свързани с даването на българско гражданство. Там аферите са улеснени от големия брой желаещи и дългото чакане, за да станат граждани на страната ни. Публична тайна бе досега, че 

едни кандидати го получаваха почти светкавично, 

докато други чакаха с години.
В комисията всъщност разполагат вече с достатъчно данни, за да бъде сезирана прокуратурата. Освен това депутатите са решили да направят промени в някои от законите, което ще попречи на корупционните пипала на Октопода да шават необезпокоявани и дори улеснявани в президентската институция. Със сигурност те ще направят предложение и за нов Закон за помилванията, който ще ограничи възможностите на вицепрезидента да ги извършва единствено по свое усмотрение и без да му се търси сметка.
Достъпността на заседанията и присъствието на тях на представители на граждански организации едва ли обаче ще попречи на политическите спекулации. Още при създаването на комисията бяха загубени няколко дни в дебати дали тази комисия не е противоконституционна. Сезиран е и Конституционния съд от червените народни избраници.  Това означава, че битката на политическия фронт по тази тема тепърва ще се развихря.
Но и едните, и другите са наясно, че има морални вреди. И някой трябва да поеме отговорността за тях. Що се отнася до данъкоплатците, които са ощетени, както и роднините на жертвите на помилваните убийци и изнасилвачи, те няма да се колебаят, когато идат до избирателните урни и срещнат отново имената на Ловеца с харамийския псевдоним или на генерала, който навремето се опита да запази съветските ракети въпреки НАТО.