Общо показвания

понеделник, 26 септември 2011 г.

Взривоопасни кебапчета

Подозрително цели два дни опозиционните политици мълчаха за драмата с прегазения в пловдивското село Катуница 19-годишен младеж и последвалите протести и палежи на имотите на ромския бос Цар Киро.
И то не е защото се бяха разтревожили от случващото се, в което несъмнено има етническа омраза, а защото искаха да обмислят как да я използват за своите цели в започналата предизборна кампания. Премиерът Бойко Борисов вече призова да не се политизира кризата в Катуница. Апелът му бе отправен най-вече към основните опозиционни играчи. Не случайно главният секретар на МВР Калин Георгиев, който участва в операцията по опазването на обществения ред в пловдивското село, заяви, че това е проблем, който съществува през последните 20 години.
Разбира се, че

мълчанието на партийни лидери,

кандидат-президенти и кметове от червено-синята мъгла не е случайно. За тях е изгодно управляващите да вадят горещите кестени и да трупат негативи. Предстоят избори и ромските гласове са важни. Те според разследвания и социологически проучвания са лесно платими, а схемите по тяхното получаване са брилянтно отработени в годините на криминалния преход. Само преди няколко месеца например с помощта на ромските гласове ДСБ спечели предварителните избори в София за кандидат-кмет на Синята коалиция. Фрапиращи случаи на ромска активност в полза на костовистите се забеляза и при анализирането на вътрешния вот за кандидат-президенти на дясната коалиция.
Интересно е да се отбележи, че точно както „крадецът вика дръжте крадеца”, пръв лидерът на ДСБ още преди да е приключил изборният ден тогава (12.06.) обяви, че ще призове ръководството на СДС да не се зачитат гласовете в секциите с необичаен ромски вот от проведените открити предварителни избори за кандидати на Синята коалиция за президент и кмет на София. Дори Костов написа в страницата си във Facebook, че ще предложи на ръководството на СДС да не бъдат преброявани гласовете в секциите с необичаен ромски вот.
По-късно от ДСБ конкретизираха оплакванията си, като отбелязаха неочаквано силен ромски вот в някои градове на страната, които според тях са довели до победата на кандидата на СДС за президент Румен Христов срещу човека на Командира Светослав Малинов.
Според твърденията им платено гласуване било забелязано в Шумен, Пазарджик, Варна, Кюстендил, Лом, дори и в Пловдив и в София. Кандидатът на ДСБ Светослав Малинов печели в столицата, но като цяло

бил загубил надпреварата заради ромските

гласове в цялата страна.
И точно когато от ръководството на СДС справедливо се ядосаха от откровените лъжи, идващи от ДСБ, оттам признаха вота и се отказаха да го оспорват. Тактиката на Костов да провокира напрежение, приписвайки на противниците си това, което той е наредил на неговите хора да вършат, е много прозрачна. Не случайно по повод на същия вот премиерът откровено се пошегува със сините, като изрази задоволство от по-активното участие на българските роми в предварителните избори на Синята коалиция. По този повод синът на Цар Киро Ангел Рашков, пък призна, че в страната има около 600-630 хиляди ромски гласоподаватели, като 50% от тях задължително се купуват. Според него цената на един ромски глас обикновено е равна на една бира и две кебапчета.
А лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев заяви, че според вътрешната проверка в столичния квартал „Факултета”, в Кюстендил и Сандански местните лидери откровено са му признали, че са гласували за хората на Костов, защото го смятали „техен човек”
“На мен не ми се струва логично това обяснение, което ми дават някои наши лидери, че едва ли не само заради етническия произход на г-н Иван Костов са гласували за кандидата на ДСБ”, заяви тогава Кънчев. Според него над 90% от ромския вот, който излезе да гласува, е отишъл за ДСБ.
Въобще не се учудихме, че първата опозиционна реакция на случилото се в Катуница дойде от БСП. При това от подобаващо безопасно разстояние. Хубаво би било кандидат-президентът Ивайло Калфин да дойде на място и да го каже на протестиращите.

Само че това би било доста рисковано за него самия,

както и за партията, която представлява. Затова и коментарът му увисва и звучи популистки. Естествено, изявлението му е изцяло насочено срещу управляващите. Според Калфин случилото се в Катуница показва грозната реалност, в която живеят българите. По думите му полицията и правораздавателните институции не работят, хората нямат защита,
няма никаква политическа воля
за налагане на законност и ред. Вместо това гражданите се опитвали да решават проблемите си чрез саморазправа. Калфин, разбира се, е придал и необходимата доза националистичен привкус, казвайки, че убийството на български гражданин е тежко престъпление, чиито извършители и подстрекатели трябва да бъдат сурово наказани.
"Недопустимо е министър-председателят да определя вчерашните безредици като криминален случай,

който не трябва да се политизира.

Те са предизвикани именно от бездействието на институциите", заявява още Калфин. И призовава българското правителство, полицията, прокуратурата и съдът да успокоят обстановката, като си свършат незабавно работата и покажат, че в България върховенство има законът.
Истинската цел на това изявление е да бъдат предизвикани управляващите
да влязат в оправдателенрежим
Неслучайно Калфин призова и вътрешния министър да се яви в Народното събрание и да бъде изслушан за цялата история на този случай и за причините, които са довели до гнева на хората заради липсата на справедливост. Същата схема на влизане в клинч и вдигане на подобаваща пушилка бе разиграна с подкупа от 500 000, който преди няколко години бил поискан от сегашния кандидат за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев. То не бяха специални изявления в Народното събрание (макар че там изобщо не им беше мястото), то не бяха взаимни обвинения и циркове между самите червени... И какъв бе резултатът!? За не повече от седмица всичко приключи и днес тази история вече е забравена. Но не е забравено, че веднага след този очевиден провал трябва да се създаде нова възможност за скандал. Случаят в Катуница е удобен повод за това. Само че веднага ще кажем, че тази история не е като раздаването на предизборни пари, гарнирани с кебапчета и бира, на ромите. Просто защото кебапчета може да се окажат взривоопасни.
Не е нужно да припомняме на червените как завърши една тяхна кампания по времето на Тато, когато от страната бяха изгонени стотици хиляди наши сънародници и етническият мир в страната беше застрашен. На десните също ще заявим

да бъдат предпазливи в изявленията си

Командира в края на миналата седмица хвърли доста голословни обвинения, в които твърдеше, че очаква да се случат ужасни неща в тази предизборна кампания и че хората вече треперели от страх. Подобно наливане на масло в огъня не е нищо друго освен признак за слабост и недоверие в собствените сили. То не може и да е друго, след като вече 10 години десните не могат да се съвземат от провала на тяхното управление, за което основна вина има Костов. (Няма да коментираме и последвалите разцепления вдясно, за които пак вина има бившият преподавател по марксистка политикономия.
Накрая вместо дежурното предупреждение към лидерите на червено-синята мъгла, че заиграване и използване на етническа карта е много опасно, ще завършим с един цигански лаф, който ще е много характерен за крайния резултат от намесата на политиците:
„Перушина чок, патица, йок".