Общо показвания

петък, 2 септември 2011 г.

Сбогом, Синя коалиция


На бракоразводно дело съдията задава дежурния въпрос: „Защо искате да се развеждате?
„Имаме различни интереси”, отговаря жената.
„А именно?”, иска да уточни съдията.
„Аз се интересувам само от жени, а жена ми - от мъже”, допълва мъжът.
Тепърва ще се уточнява кой на кого е изневерил, че се стигна до този срамен развод в Синята коалиция. Особено ни е интересно да научим каква кармична връзка накара Иван Костов да създаде нова коалиционна формула, вече популярна като „Ред, законност и Командира”. Това, че той полегна на Яне, никак не ни учудва. Всеизвестно е, че за да вреди, той е готов на всякакъв съюз. Но сме убедени също, че този път си е намерил майстора. Лидерът на РЗС обича да разнищва едрите риби. И ако подреди политическия милиционер от времето на Тато така, както той само умее, със сигурност ще му бъдат простени много от прегрешенията.
Но нека видим какво точно се случи вчера. На пръв поглед нищо особено. Съвсем логично лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров внесе документите за регистрация за президентската надпревара на синия кандидат-президент Румен Христов, но без участието на Иван Костов. Името на формацията е Съюз на десните сили (тоест пак СДС). Коалиционният партньор е Общност на демократичните сили (онази формация, в която са Стефан Софиянски, Евгений Бакърджиев, Любен Дилов, всички до един противници на Командира). Димитров отрече да има разпад на Синята коалиция и даде шанс на ДСБ да подкрепят Румен Христов. Той не пропусна да отбележи, че с поведението си

ИВАН КОСТОВ РАЗДЕЛЯ ДЕСНИЦАТА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ

Ще припомним, че напрежението вдясно се задълбочи през изминалата седмица, когато от ДСБ се опълчиха срещу регистрация на ОДС като част от коалицията, която подкрепя синия кандидат-президент Румен Христов. „За нас е необяснимо поведението на Костов и ДСБ, които искат да подкрепят, без да участват в регистрацията, тъй като поискаха форматът да бъде много по-тесен, което за президентски избори не е правилно. Убедени сме, че това широко дясно обединение е правилният път, пътят за промяна на България, за силно дясно и затова България да бъде друга след президентските избори. Ние разширяваме Синята коалиция, макар че не всички сме убедени, че това трябва да се прави по този начин. Ние разширяваме Синята коалиция и правим широко дясно обединение", категоричен бе Мартин Димитров. С необичайно рязък тон лидерът на СДС, когото доскоро наричаха Мавъртичо, заради прекалената му близост с Командира, заяви:
„Ние се учудваме защо Иван Костов разделя десницата за пореден път и не спазва това споразумение. Ние сме много учудени и му казваме следното нещо: пътят е един и той е към обединение, към общи действия - това е пътят към успеха", добави още синият лидер.
Без значение е дори как ще се класира Румен Христов на предстоящите президентски избори. Нито пък е важно кои хора от парламентарната група ще идат при Костов. Същественото е, че се слага край на една измислена коалиция. Не може този, който натири мнозина от СДС, изгуби заради съглашателството си с червените мандарини близо 2 милиона избиратели по време на своето управление и накрая, като духнаха под опашката на неговата кандидатка за лидер на партията, се обиди и цепна сините смъртоносно, днес

ДА ДИКТУВА ПРАВИЛАТА ВДЯСНО

Твърде дълго всъщност сините търпяха капризите му. Дори допуснаха в големите градове София, Пловдив и Варна той да има водещи позиции. Добре, че в по-малките областни центрове навреме се усетиха и му биха шута, правейки широки коалиции с други десни формации. Нека след тази раздяла всички да видят неговия ляв уклон, нека да видим как сектата му ще се пребори с култа към личността му. Защото и в ДСБ има свестни хора. Които отдавна искат да си го пратят при теменужката в Драгалевци. Знае се например в София как Командира направи чрез протежето си Атанас Атанасов всичко възможно, за да бъде дискредитиран сегашният общ десен кандидат за кмет Прошко Прошков и да бъде наложен фаворитът на Костов.
Истината е, че след погрома на синьото управление и безобразното разцепване на СДС, предприето от Костов, Синята коалиция бе най-срамната страница в историята на СДС. Колкото по-бързо тя бъде затворена, толкова по-добре ще е за десните избиратели.