Общо показвания

неделя, 2 ноември 2008 г.

Късни признания

По-добре късно отколкото никога.
Най-после двама депутати решиха да признаят, че парламентът приема закони противоконституционно. И че шашмите с депутатските карти продължават, независимо от похарчените близо половин милион лева за нова система за гласуване.
Независимите Мария Капон и Елеонора Николова подготвят искане, с което дa сезират Конституционния съд за решения на парламента, взети без кворум. Само настоящият парламент е взел без кворум точно 468 решения, а 542 решения са гласувани с по-малко от половината от регистрираните в пленарна зала депутати. 33 от решенията са взети под т.нар. санитарен кворум от 61 гласа "за", като най-фрапиращ е случай, при който решение е прието с 41 гласа "за".
Отдавна предупреждавахме, че се харчат пари на данъкоплатците, за да правят избраниците каквото им наредят партийните централи. Лошото в случая е, че те така се самозабравиха, че се поставиха и над законите. Дори ордени "Стара планина" започнаха да получават за безобразията. Както е тръгнало скоро могат да решат само председателят Зайков да остане в свещенната зала. Сам да предлага законите, сам да си ги гласува.
Истината е, че съдът, вместо да решава дали действително са приети законите или не са, да поиска от тях да върнат хвърлените на вятъра пари. Само тогава можем да очакваме, че всичко ще дойде на мястото си.