Общо показвания

сряда, 5 ноември 2008 г.

Коалиционни неволи

Управляващите пак се хванаха гуша за гуша.
Този път за промените в избирателния закон. БСП поискаха 31 депутати да се избират мажоритарно. От ДПС се обявиха категорично против. Явно не им се нрави дългата ръка на Гоце като бъдещ парламентарен балансьор.
НДСВ искат пък искат преференциално гласуване в партийните листи. От БСП не искат и да чуят някой да пренарежда спуснатите от "Позитано" 20 кандидати.  НДСВ и БСП са за активна регистрация, за да пресекат фантомните гласове, но и тук удрят на камък с ДПС, защото там са най-облагодетелствани от номера с мъртвите души.
Уж бяха създали работни групи и водеха тайни преговори, за да излязат с обща позиция, но очевидно не са се разбрали. И затова един през друг започват да хвърлят картите на масата, за да се принудят, пред угрозата всичко да се реши в пленарната зала, пак да  се договорят по тъмна доба.
Не е възможно обаче да се разберат. Защото залогът е голям. НДСВ с всички сили ще се бори да остане в парламента. ДПС нищо друго не го интересува освен да запази и дори да подобри последния парламентарен резултат. А в БСП също са наясно, че могат в желанието си да угодят на държавния глава, да изпаднат извън борда на следващото управление.
И това е само началото на края на тройната коалиция. Колкото повече наближават изборите, толкова по-ясно ще се вижда, че вече всеки иска да прецака другия.