Общо показвания

неделя, 20 февруари 2022 г.

Без интриги за националната ни сигурност!

Наближава окончателното приемане на бюджета за тази година. Но няма признаци предвидените 6,5 милиарда лева за отбрана да бъдат увеличени, според решенията на Консултативния съвет при президента. Уж на него всички демонстрираха, че са единомишленици, а след това се оказва, че решенията взети там не могат да се изпълнят. Буквално на следващия ден финансовият министър обезсмисли не само този съвет но и предишните два – на правителството и по време на годишния отчет на началника на отбраната. Той заяви, че няма да разглежда “проекти на хартия”  и че “докато няма такива проекти предоставени, да си говорим просто "ето една торба пари за отбраната" няма да стане".

Всъщност, няма как да не коментираме, че изказването му беше арогантно и недопустимо, не само за министър и вицепремиер, но и за който и да е политик. И то в момент, когато светът е настръхнал, заради кризата на границата между Украйна и Русия. Дори да предположим, че това е поредната искра между президент и управляващи, не такава трябваше да бъде ответната реакция, още повече, че премиерът е подкрепил тези решения. 

Ще добавим още, че това поведение не е някакъв емоционален изблик, а съзнателно прокарвана политика още по време на служебните кабинети. Според опозицията, която категорично ще подкрепи увеличаването на разходите за отбрана, миналата година почти е нямало проведени обществени поръчки в Министерство на отбраната, всички са отменени от възложителя, защото нямат капацитет да ги довършат. Тоест излиза, че има противоречия вътре в правителството.

Има и още нещо, което трябва да се отбележи. Ако в предишни управления са се “изсипвали” пари в армията, а резултатът е бил пробойни в окомплектоването на въоръжените сили, то това е практика, която трябва да приключи. И военните да не чакат на готово, а да представят, според решенията при държавния глава, подробен разчет какво въоръжение трябва да се закупи, за да може да влезе в бюджета при гласуването му на второ четене. А финансовият министър, вместо да прехвърля топката, е добре неговият екип да седне заедно с този на военното ведомство и да изпълнят възложените им задачи от Консултативния съвет. 

И нека този, който се грижи как се харчат държавните пари и се безпокои, че при война в Украйна ще настъпи галопираща инфлация, по-добре да съсредоточи вниманието си в решаването на конкретните нужди за отбраната ни. Когато става въпрос за национална сигурност, при постигнато единство между родните политици, подобно поведение е неприемливо. И понеже в правителството е отговорността за тези противоречия, е добре премиерът да реши бързо проблема и в полза на сигурността на страната ни.