Общо показвания

петък, 18 февруари 2022 г.

Ще имаме ли скоро въздушни линейки!?

Една работна среща при държавния глава за реализирането на проекта за спешна медицинска помощ по въздуха остана малко встрани от общественото внимание. Дори е малко изненадващо, че точно в президентската институция се проведе, като се има предвид, че си има действащо правителство. Но от друга страна подобна инициативност може само да се приветства, още повече, че проектът е разработен по време на служебните кабинети от държавния глава и негов екип. Или както е казано в онази прочута поговорка – не е важно каква е котката – черна или бяла, важното е да лови мишки.

Всъщност, този проблем трябваше да бъде решен още преди години, тутакси след като се разбра, че частната компания, която поддържаше медицинския хеликоптер, го е продала, защото и било неизгодно да го поддържа. Обидно е да сме единствената страна в Евросъюза, която няма въздушни линейки. И всеки път при критична ситуация, съдбата на човешките животи да зависи от усилията на армейски пилоти и техни медици. Никак не е нормално спасителните екипи да губят часове в издирването на пострадали в планината, вместо това да стане с помощта на хеликоптери. Същото се отнася за губенето на време при донорските ситуации, свързани с транспортирането на органите. А какво да кажем за “златният час” при спасяването на хора, получили инсулт. И не е ли срамно по време на международни ски състезания, те да бъдат обезпечавани от медицински екипи и хеликоптери на други страни. 

Истината е, че темата за въздушните линейки се превърна и в политическа дъвка. След всеки инцидент, завършил трагично или пък с изпратен хеликоптер или самолет по волята на министър-председателя, в повечето случаи като реакция за спасяването на известна на обществото личност, следваше канонада от политически спекулации. Но се подминаваше и бързо забравяше до следващия инцидент необходимостта проблемът да бъде решен.

Затова добрите новини от срещата са, че вече се обучават екипите, които са на въздушните линейки, ясни са и местата където по друг проект на здравното ведомство ще бъдат изградени 10 високотехнологични медицински центрове за посрещане на спешните случаи. Това означава, че след като пристигнат предвидените средства по предложения за одобрение план за възстановяване и развитие, линейките ще могат не само да бъдат закупени, но и веднага ще се включат в спасителни операции. И дано още през лятото приключи тази сага и спрем да говорим за въздушните линейки в бъдеще време.