Общо показвания

петък, 27 август 2021 г.

Келепирът не е над човешкия живот

Когато Настрадин Ходжа и Хитър Петър се надлъгват, винаги се знае кой кого ще надхитри.

Но когато се появят няколко наследници на народния хитрец, те неминуемо се хващат гуша за гуша и всеки иска да грабне по-големия пай. Не се учудваме, че в момента, в който на политиците им замириса на нови избори, започнаха да използват противоепидемиологичните мерки за предизборни спекулации.

Лидерът на една устремила се към парламента малка партия призовава за масов протест срещу носенето на маски и ограничаването на някои права. Спечелилите изборите излязоха с декларация срещу разделянето на гражданите на “ваксинирани и неваксинирани”. Сравниха това, сегашните и бъдещите мерки с “тирания”.

В цивилизованите европейски държави с такъв популизъм си служат малки антиваксърски групи. А медици, които се опитват да внушават такива тези, губят лекарските права. В тези страни голяма част от населението вече е ваксинирано и ограничителните мерки се приемат като необходимост.

В нашата процентът на ваксинираните е най-ниският в целия Европейски съюз. А тези, които нямат намерение да го сторят, са инатливо мнозинство. Те, по типичен балкански образец, са готови да дадат крупни суми, за да се сдобият с фалшиви сертификати, когато се налага. Въпреки солените глоби от по няколко хиляди евро, които бяха наложени на заловените по границите.

Нека припомним още, че назначеното служебно правителство, вместо да продължи започнатото от Националния оперативен щаб, лекарите и бизнеса, извършили чудеса за спасяването на човешки животи срещу абсолютно непознатия и непредвидим вирус, направи точно обратното – обвини ги за смъртта на десет хиляди души. Чудовищно невярно обвинение, с което обаче пресече набиращата скорост ваксинационна кампания, стигнала до близо 50 000 на ден. На всичкото отгоре мерките, които приемат управляващите срещу връхлитащата ни отново епидемия, са симулативни, а не стимулиращи, както сам обясни служебният здравен министър.

Е, при това положение, след като повече се говори, но в действителност нищо не се прави, за да се подпомогнат очертаващите се да загубят от рестрикциите, логично е, че ще се появят изборни спекуланти. Добрата новина е, че Хитър Петровците се увеличават с всеки изминал ден и като натежат на клона, както в онази приказка за многото маймуни на него, той ще се счупи. Истината е, че не правата на гражданите са застрашени, а тяхното здраве. По-лошото е, че докато повечето българи проумеят това, ще бъдат изгубени много човешки животи. Затова нека управляващите спрат със своите предизборни сметки и проявят подобаваща отговорност. А и лекарите, които всекидневно са на първата линия, както и всички, които са осъзнали какво представлява тази пандемия, да използват всяка законова възможност, за да се противопоставят на онези, за които келепирът е поставен над човешкия живот.