Общо показвания

сряда, 25 август 2021 г.

“Екозащитници” или рушители!?

Нека самозваните природозащитници се смирят. Вместо да опазват природата, всъщност я рушат. Гръмко тръбейки, че са срещу външната намеса. Варварското рушене на строящата се според евростандарти екопътека на Седемте рилски езера, организирано преди това във фейсбук група, е поредният нагледен пример за нагло поведение на самообявили се за “умни и красиви”, но ограничени и себични лица. С очевидни престъпни наклонности.По същия начин техни побратими преди години се настаниха с караваните си на прекрасния плаж “Корал” и уж го опазват, но в действителност го рушат за сметка на данъкоплатците, защото всяка есен с техните пари се изхвърлят отпадъците им. И е необяснимо докога ще бъдат търпени от местните власти.

Същото ли трябва да се случи и на езерата!? Едни ще градят, а други ще рушат!

Нека съобщим на “загрижилите” се за природата, че в Шотландия, страна опустошена от безогледното изсичане на горите преди няколко века, най-големият работодател е тяхната Екологична организация и там се води денонощна битка за възстановяването на природата. Никой не може да се придвижи, освен по изграждани и поддържани екопътеки. Тази на Седемте езера се строи по техен образец, водохващат се и се укрепват всички възможни места за ерозия по трасето и. Целта е да се преустанови сегашното безразборно ходене. И вече се вижда, че на места, до пътеката е поникнала трева.

На това безобразие трябва да се сложи край, държавата има възможности. Както бе пресечено безогледното ходене с джипове към езерата, по същия начин може да се действа безкомпромисно и с тези вандали. Но това не означава, че по пътеката трябва да се разхожда и горски с пушка. Или пък да се наблюдава с дронове кой какви ги върши.

Не се съмняваме, че тази криворазбрана “екология” е резултат от общия хаос и безпомощност да се състави парламентарно избрано правителство през последните месеци. От влезлите с шумни претенции, но с малко реални възможности нови формации. Затова колкото по-бързо се сложи ред в държавните дела, толкова по-лесно ще се решат никак немаловажни проблеми като опазването на уникалната ни природа.