Общо показвания

петък, 20 август 2021 г.

Здравни мерки наужким

 “И вълкът сит и агнето цяло”, е казал народът. Първо излиза заповед на здравния министър, че ръководители на администрации, фирми, ресторанти, спортни зали, фитнеси трябва да ограничат капацитета наполовина, както и да се премине в онлайн режим на работа, където може.После антиваксъри четат декларация, че мерките са дискриминационни, ресторантьорите казват, че нямали право да проверяват на входовете и накрая се появява здравният министър, който обяснява, че заповедта не била задължителна, а стимулираща. Можело да се достигне достигне и до 100 % процента от капацитета, ако хората били ваксинирани или имали документи за изкарване на болестта. 

Е, ако със симулиране на мерки, но всъщност с нищо неправене, ще се бори с пандемията, ясно е отсега кой ще опере пешкира – лекарите, медицинските сестри, социалните работници, учителите и всички, които наивно вярват, че това е световен заговор. Нека припомним още, че министърът много се хвалеше с един план за безкомпромисни мерки, какъвто предишните управляващи, нямали и затова умрели 10000 души. 

Излиза, че е било демагогия. 

Но не се учудваме - след като в началото на пандемията той се съмняваше че болестта е необичайна, а после и в качеството на ваксините, днес само имитира борба с вируса. А в действителност тупа топката, докато му изтече мандата и друг започне да му бере последствията. Защото едва ли някой, при този темп на новата вълна, се съмнява какво ще се случи. 

Най-лошото е, че политическата целесъобразност отново ще се плаща с човешки животи. И не е отговорността само на здравния министър, а на този, който го е назначил. И на политиците, които са на предизборна вълна. Те не искат да има недоволство, протестите ги плашат. 

А здравето на хората им е последна грижа.

Трябва ли да се учудваме тогава на пачите яйца, на които всекидневно ни насаждат. Не, очевидно пак ще се учим по трудния начин. Но този път да внимаваме кого избираме, особено, когато се опитват да ни заблудят, че са “носители на промяната”.