Общо показвания

четвъртък, 4 юни 2020 г.

Герои на нашето време

Трети лекар загуби живота си в битката с короноепидемията. 77-годишният д-р Борислав Иванов се върнал на работа, когато болницата във Видин останала без лекари. Благородна и вдъхновяваща саможертва на човек спасявал десетилетия човешки животи. Още един пример защо трябва да се уважава лекарския труд. И порицанието е най-малкото, което заслужава всеки, които се опитва да урони безпричинно работата им.

Много бързо се потули скандалното забавяне на заплатите и бонусите за лекарите в “Пирогов”. Това, което се разбра е, че движението на парите има сложен път. Ще кажем направо – станахме свидетели на поредното чиновническо безхаберие. Обещаха ни, че няма да се повтори. Но може ли да бъдем сигурни, докато не се промени самата система на придвижването на средствата. А точно лекарите имаха нужда в празничните дни от тези пари. 

Има и още нещо. То е в силно демонстрираното желание бързо да бъде забравена ударилата по джоба и застрашила много бизнеси неочаквана здравна криза. Смъртта на лекаря, както и новите седем заразени медици в болници в Сливен би следвало да са червен сигнал към всички, които си мислят, че всичко е приключило, че българина не го ловят тези вируси и че умрелите са от други заболявания.

Вижда се, че от многото говорене и в едната и в другата посока няма голяма полза. От забраните също. Добре е обаче, в името на възрастните родители, както и заради медиците, които продължават битката, да бъдем отговорни, и това ще е част от почитта към тези които пожертваха живота си.