Общо показвания

четвъртък, 25 юни 2020 г.

Искаме си генерал Мутафчийски

На този псевдолиберален подход трябва да се сложи край!
Трябва ли да ни се дава за пример Гърция, където сервитьорите ходели с маски и шлемове и глобата била 5000 евро за собствениците на заведения, и че във Великобритания, Испания и Германия се играе футбол на празни стадиони, само, за да се изтъкне колко меки били мерките, предприети от управляващите. И да се размахва пръст и пишат предписания. Но всъщност всичко да продължава по старому. А маските да се носят проформа, под носа.

Видя се, че въпреки предупрежденията и обещанията на мача за купата на страната, на стадиона цареше същата еуфория от преди пандемията. Двете футболни агитки стадно се бяха сбутали и сгорещили в секторите си, глухи за умоляващите призиви за дистанция. За тях очевидно няма никакво значение случилото се с именитите тенисисти и публиката им на благотворителните турнири, организирани от Новак Джокович. На който с горчива ирония вече викат ДжоКовид.

Същото безхаберие се забеляза и в онази благоевградска дискотека, където дори се подиграха с труда на лекарите от първата линия с появата на облечения в защитно облекло, който уж дезинфекцираше, но всъщност разхлажадаше разгорещените страсти на дансинга. А какво да кажем за вкупчванията в заведенията и моловете на големите градове.

Няма как да приемем нито извиненията, нито псевдозаплахите. Особено след като онези самообявили се за “изтъкнати вирусулози”, които надълго и нашироко ни обещаваха всичко да приключи през лятото, днес не смеят да се покажат. Истината е, че никой не знае кога ще приключи тази пандемия. И светът се променя така, че да можем да живеем с нея. Но това не може да стане така, както се вижда от случващото се през последните дни.

Не, господин главен държавен инспектор, не възрастните трябва да се заключват, както предлагате, а да викнете генерал Венцислав Мутафчийски. И да върнете строгите мерки. Вижда се, че от тази слободия и бизнесът няма да спечели, след като няколко европейски страни спряха полетите за страната ни, заради увеличилите се случаи на заразени напоследък.

Не искаме и игра на лошо и добро ченге. Искаме всеки да поеме своята отговорност. И най-вече да не си мисли, че някой друг ще плати сметката. След като има места, на които се вижда, че на присъстващите там не им пука за пандемията, то трябва държавата да се намеси и погрижи за опазване здравето на мнозинството българи.

Всъщност, това което трябва да се направи е не да се остави всеки сам да се спасява, както се вижда напоследък. А да се накарат тези, на които им плащаме, за да контролират как се изпълняват мерките, да започнат наистина да си вършат работата. А не да чакат да стане напечено и да се размърдат. Спомняте ли си как заради немарливост едни чиновници оставиха по празниците без пари лекарите на първа линия в “Пирогов”. Този вирус е изпитание и за ширещото се безхаберие. На никой няма да му се размине. И всички “яко” ще пострадат, ако не се вземат в ръце, както правилно прогнозира генералът.