Общо показвания

понеделник, 1 юли 2019 г.

Граничните задръствания – отговорност на всички

Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи, гласи народната мъдрост.
Излишно е да се хвърлят взаимни упреци. 

Километричните опашки по граничните пунктове с Гърция със сигурност са вгорчили почивните дни на много българи, решили да избягат от жегите на море при нашите съседи.  Две основни причини изтъкнаха граничните власти - увеличения пътникопоток с близо 25% и нередовни документи на родители, които пътуват с децата си в отсъствието на другия родител - носещи само оригинала, но забравили копия от декларациите за извеждане на децата зад граница. 

Излиза, че не малка част от пътуващите са тръгнали неподготвени. Или може би са си мислели, че няма да има такава педантичност. Само че са се излъгали – европравилата са за всички и родните тарикатлъци не минават. Разбира се, властите имат какво да направят, като например да разясняват в медиите  какви документи да се носят и какви са правилата в страните, които ще бъдат посещавани. Също така би могло да се осигурят допълнителни трасета като се командироват още гранични служители. 

С други думи казано – отговорността е на всички. Лятото е още в началото и може да стане още по тежко по границите. Колкото по-бързо се направят изводите и вземат съответните мерки, толкова по-добре.