Общо показвания

петък, 26 юли 2019 г.

“Апетитните” обществени поръчки

Когато маймуните станат много на клона, той обикновено се счупва. Добра новина е, че държавата вече харчи рекордните 25 млн.лв.на ден за обществени поръчки, но никак не е радващо, че една четвърт се оказват незаконни, а половината от обжалваните процедури са основателни.

Изводите не са лицеприятни. Вярно е, че оспорването се е превърнало в доходоносен бизнес за някои фирми. Но от друга страна, фактът, че в повечето случаи парите са от еврофондове, е примамка за властимащите и толерираните от тях фирми. Особено опасно е, че установяването и разкриването на незаконните поръчки отнема толкова много време, че когато това стане, повечето от тях вече са реализирани

И понеже апетитът идва с яденето, битката става така ожесточена, че финалът няма да е добър за всички. И не само от морална гледна точка. Еврофондовете не са бездънни. Но лошите навици ще останат. И това ще пречи в бъдеще, когато примем еврото и влезем в шенгенската зона. Евтините балкански номера няма как повече да минават.


Затова е добре държавата да подобри процедурите и най-вече прозрачността при получаването и реализирането на обществените поръчки. Резултатите от некачествените изпълнения не само петнят името на страната ни, но в повечето случаи парите за поправянето на грешките излизат от нашите джобове.