Общо показвания

събота, 6 юли 2019 г.

Подсъдна вандалщина

Месеци след като бяха разлепени плакати с лика на Хитлер и свастики срещу сградата на съда в Бургас и бяха счупени прозорци на синагогата в София по време на служба, вандали посегнаха на Главното мюфтийство и Куршум джамия в Карлово
Обикновено тези прояви се третират като хулиганство и извършителите остават ненаказани. Доскоро. Защото бургаските “фенове” на Хитлер бяха предадени на Специализираната прокуратура и съд да бъдат разследвани за проповядване на фашистка идеология. Очевидно е дошло време не само за политически реакции и гражданска нетърпимост, но и за сурови мерки от страна на правосъдната ни система. 

Агресивната ксенофобия с посегателство върху институции от една страна и храмове и сгради, принадлежащи на вероизповедания, независимо какви са те, са недопустими и трябва да бъдат пресичани с цялата строгост на закона. Гледането през пръсти на националистическите прояви и толерирането на езика на омразата не води към нищо добро. 

Светкавичната солидарност в осъждането на ислямофобския акт на омраза и поругаване от страна на другите религиозни общности е знак, че обществената търпимост си има граници. И че институциите имат сили и възможности да се справят не само с преките извършители, но и с техните подстрекатели. Защото човечността и хуманните ценности на толератност към другите са основните прнципи на всяка претендираща за демократичност държава.