Общо показвания

събота, 20 юли 2019 г.

Тест за национална отговорност

Одобрената от парламента сделка за закупуване на американските изтребители F16 е от ключово значение за евроатлантическата ориентация на страната. Същевременно тя бе и тест за това кои политически сили са национално отговорни и милеят за сигурността не само на страната ни, но и на Балканите.

Видя се за пореден път, че част от претендиращите за патриотични партии, всъщност са само на думи такива. И тъй като те са част от мнозинството, едва ли управляващите щяха да бъдат сигурни в успеха си, ако не беше категоричната подкрепа на ДПС. В тази подкрепа няма пристрастия към една или друга политическа сила. Тя е част от последователна политика на движението от зората на демокрацията. 

Ще припомним, че въпраки няколкото политически кризи, страната ни днес е една от най-стабилните на Балканите. Не допусна руските самолети да прелетят над страната ни и подкрепи НАТО във войната в бивша Югославия. И заслужи членството си в Алианса и Европейския съюз. 

А това че по време на дебатите в пленарната зала станахме свидетели на евтин популизъм е поучително не само за управляващите, но и за избирателите. В такива исторически моменти за страната ни се разбира кои негови представители са достойни за девиза на парламента “Съединението прави силата”.