Общо показвания

събота, 8 юни 2013 г.

Крал Артур и социалистите

Още от времето, когато за една нощ се превърнаха от комунисти в социалисти беше ясно, че така ще я карат. И че мимикрията ще се предава по наследство. 
То и за това новият премиер преди да го припознаят се наложи да мине по този път. И днес, когато вече е поел кормилото, предпочита да се хване за сметките, което умее, отколкото да им се връзва на политическите игри кой крив, кой прав за дереджето на страната. Освен това той е наясно, че с подобни мними политици винаги трябва да си има едно на ум.
Много бързо обаче някои от червените министри ни показаха, че тяхната номенклатура за демагогство става, но не става за управление. И няма значение възрастта им. Младият външен министър Кристиян Вигенин, известен с близостта до лидера на БСП, показа, че напразно е бил в Брюксел евродепутат и не е наясно с основните принципи на Евросъюза. Първо заяви, че ще реабилитира посланиците агенти на бившата Държавна сигурност, които бяха отстранени от ръководеното от него днес министерство, а след това се отрече от думите си. За да не бъдем голословни, ето какво каза той: "Начинът по който тези хора бяха унижени, е едно от недостойните действия на предишния кабинет и на предишния външен министър. Ще направим така, че всеки, първо, да бъде оценяван според своите способности и качества и, второ, тези хора

да бъдат максимално полезни на министерството конкретно,
но като цяло и на страната си,

защото това е потенциал, който не бива да бъде разпиляван". И след това: "Не съм казвал, че ще реабилитирам, изпращам като посланици бивши служители на ДС. За съжаление позволих да бъда вкаран в този дебат. Твърдя, че е редно, вместо да ги държим на някое бюро в Министерството на външните работи, смятам да използвам техния капацитет и потенциал. Ако ги дискриминирам, аз нарушавам закона. Не искам ДС, която не съществува от четвърт век, да продължава да определя правилата. Никъде не съм казал, че ще предлагам хора за посланици. Смятам, че капацитетът на тези хора трябва да се използва", И според него

"тези хора трудно могат да бъдат лицето на България в чужбина".

Няма да питаме кога казва истината за посланиците бивши агенти и какви са личните му подбуди от една страна да ги защити, а от друга да ги прецака така както само своите могат да го направят.
Ако с повратливостта си, успя някак си да се измъкне по тази тема, то гафът с опита да оневини участието на една терористична организация в атентата в Бургас, ще му зачертае вратите към евро атлантическите ни съюзници. Миналата сряда (05.06.) той заяви пред БНР, че "няма окончателно решение относно обявяването на въоръженото крило на Хизбула за терористична организация. Доказателствата не са категорични, въпреки че има косвени следи. На този етап събирането на доказателства ще продължи",  

Вигенин едва ли не е наясно, че разследването не е само българско

Не случайно новият вътрешен министър Цветлин Йовчев категорично се противопостави на твърденията му. А самият Вигенин отново се преметна и препотвърди официалната позиция на страната ни.
Всъщност още когато ни занимаваше с негово изследване, с което установил, че сред

рицарите на крал Артур има един, който се казва Вигенин от Лечестър,

на кукловодите е трябвало да им светне, че един ден ще се стигне до историческото откритие, че тези рицари са минали и през разложкото село Долно Драгилище. И че Кристиян няма нищо общо с дядо Христо.
Шегите настрана, но подскоците на младия министър показват, че издигането му е рожба единствено на задушевните разговори с неговия патрон и сегашен лидер на партията докато са правели морски бани заедно.
Не по-малко глупава и с привкус на носталгия към времето на соца бе издънката на един друг министър, макар и останала в сянка. Новият военен министър, железна номенклатура от старите партийни кадри, Ангел Найденов заяви преди седмица, че може да върне военното обучение в училище:
"В средното образование могат да се предвидят часове, в които да се придобиват знания за реакция при кризисни ситуации, които ще помогнат и за овладяването на умения, каквито се възпитават в казармата". Това той каза по повод възможността да се върне наборната служба, която той отхвърли. Известно е, че смесена система на платена и наборна служба има в много страни. И това би могло да се обсъжда. Но намерението да се

милитализира училището по стар тоталитарен образец

говори единствено, че онези залпове на онзи крайцер все още звучат в главите на пребоядисалите се комунисти.
Всъщност от поведението на тези двама министри тутакси може да се направи извод, че приемствеността в Столетницата няма как да доведе до положителни резултати дори за тези, които са ги избрали. Отсега лъсва колко е къса управленската им скамейка. Възможно е  да се създава такова впечатление, защото от една страна се толерират лични протежета, независимо от тяхнатане компететност, от друга – се разчита на старите чугунени глави, които живеят още във времето на студената война. Само че съвсем естествено се сещаме за онзи виц, в който, когато попитали радио Ереван кое е общото между фантаста, историка и политика, то отговорило:
„Силата на въображението! Фантастът измисля бъдещето, историкът – миналото, а политикът – настоящето.
Но хората не ги интересува кой е роднина на крал Артур.