Общо показвания

сряда, 19 юни 2013 г.

Гербонамърдване по терлици

Амнезия ли обзе бившата председателка на парламента Цецка Цачева, че ни лук мирисала, поиска спешни промени в изборното законодателство? Тя трябва да знае, че никой не е забравил как ГЕРБ наложи силово Изборния кодекс само преди половин година. Непривичната є повратливост, както и тази на други нейни колеги, е единствено в отговор на исканията на протестиращите, които ГЕРБ се опитват да яхнат. Бившите управляващи първо обявиха от парламентарната трибуна, че партията ще работи за свикване на Велико народно събрание и промени в конституцията. През уикенда обаче размислиха и тази седмица вече искат друго, гарнирано с вот на недоверие към още некомплектования напълно кабинет.
Изобщо не се учудваме, че мотивите им са „заради справедливите искания на гражданите” и заради „многохилядните искания на протестиращите” за предсрочен вот. Не за първи път чуваме подобна демагогия. Едва ли и хилядите, които излизат всяка вечер по улиците, ще бъдат трогнати. Но

няма как да подминем намерението на ГЕРБ

да се създаде отделен многомандатен район за българите извън страната. Ще припомним, че през 2010 г., когато се обсъждаха промените в изборното законодателство, неправителствената организация „Прозрачност без граници” предложи въвеждането на многомандатен район за българите в чужбина, но управляващите депутати не подкрепиха идеята.
Запитана защо, когато са разполагали с убедително мнозинство, не са направили тези промени, за които днес настояват, Цачева се оправда с „липсата на далновидност” и заяви, че част от промените са възпроизвели старата система и не са отговорили на очакванията на хората за промяна. Този начин на загърбване на грешките се нарича измъкване по терлици. Няма да ги питаме защо бяха свалени от власт предсрочно и защо и днес не ги искат като управляващи. Стряскащо е обаче да чуем точно от Цачева следното обвинение:
„Отсъстват политиките, които бяха широко рекламирани по време на предизборната кампания и с които излъгаха народа. Нищо от очакваните работни места не се случва. Плевенчани отново бяха излъгани за бърз рестарт на проекта „Белене”.”
Всъщност това е поредното замазване на сагата около АЕЦ „Белене”. От думите є излиза, че ГЕРБ нямат нищо против рестарт. Когато отговорността за подобен скъпоструващ проект се поема от друг, бившите управляващи нямат нищо против

да правят с чужда пита помен

А ако подобно начинание предизвика протести, те ще надигнат вой до бога, че са предупреждавали, но не е имало кой да ги чуе. Подобно политическо лицемерие няма да е новина. Достатъчно е да припомним колко пъти от ГЕРБ сменяха по време на управлението си позицията за ядрената енергетика. Едва ли обаче бившата председателка на парламента си дава сметка колко намаляват шансовете є да бъде водач на протестите, като повдига тази парлива тема.
Какво друго предлагат ГЕРБ за промени в техния кодекс? Това е нова методика за изчисляване на изборните резултати в закона (в момента тя се определя с решение на ЦИК), прецизиране на избирателните списъци. Други идеи са намаляване на депозита за участие в изборите и на необходимия брой подписи, равни условия за партиите и независимите кандидати, както и печатане на изборните книжа в печатницата на Българската народна банка. Всъщност 

всичко, което предлагат, е козметика и прах в очите на протестиращите.

Целта е ГЕРБ да си запази статуквото и да си осигури победа на изборите. Защото това, което искат бившите управляващи, няма нищо общо с исканията на протестиращите. А те може да са радикални, но в тях има достатъчно основания, като например да има отделна от партийната гражданска листа и да няма праг, като има възможност да се подреждат по избор предложените кандидати, така че гражданите да посочват кой да ги представлява в бъдещото Народно събрание.
Нека да припомним и други искания, които ГЕРБ отхвърлиха по време на зимните протести, но и днес си траят за тази „недалновидност”. Едно от предложенията беше да се снижи от 4% на 3% изборният праг за влизане в парламента. Имаше драстично облекчаване на процедурата за регистрация за участие във вота. Предлагаше се това да става с 500 вместо със сегашните 5000 подписа и срещу депозит от 1000 лв., а не както е сега – 10 000 лв. Но и това бе отхвърлено. Отзоваване на депутати чрез механизма на местен референдум или изборната система беше друго условие на протестиращите.
Ясно е, че

от обяснимата прибързаност на ГЕРБ няма полза

Затова и исканията им са толкова уязвими. И това ще стане ясно, когато всички представени в този парламент седнат заедно с представителите на протеста, гражданските организации и специалистите по изборно законодателство на предложената вече кръгла маса по този повод. Тогава ще се види, че бившите управляващи нямат никакво намерение да защитават исканията на гражданското общество, защото те ще гарантират оставането им за дълго в опозиция. Неслучайно Цачева не говори за кръгла маса, а за комисия, която да чуе исканията на гражданите за промени в изборното законодателство. Очевидно е, че бившата председателка на парламента все още не е разбрала, че не е на този пост, за да си позволява да говори като човек, който може да чуе, но да не се съобрази. И други от бившите управляващи май не разбират, че тази надменност и несъобразяване с чуждото мнение е една от основните причини за падането им от власт. Гражданите разбират също, че милите очи, които днес им се правят от бившите управляващи, зле прикриват реваншистки амбиции, които няма как да бъдат допуснати.