Общо показвания

четвъртък, 24 януари 2013 г.

Лъжи за раирани костюми

От политическа гледна точка е напълно обяснимо бивш премиер и лидер на най-голямата опозиционна партия радостно да заяви, че никога не е подписвал постановление за заем от 250 млн. евро за проекта АЕЦ „Белене”, и невъзмутимо да лъже, че парите не са отишли за текущи разходи на Националната електрическа компания. По същия начин двама негови бивши министри на енергетиката боравят с милиарди евро, като твърдят, че бъдещата атомна централа в Белене ще струва по-малко от 6 милиарда, като парите няма да излязат от джоба на българския данъкоплатец.
Нека сега си припомним как започва романът на Иля Илф и Евгений Петров „Дванайсетте стола”:
„В единайсет и поло-вина, от северозапад, откъм село Чмаровка, в Старгород влезе към двайсет и осем годишен млад мъж. След него тичаше безпризорен.Чичко ­ викаше той бодро, ­ дай десет копейки!Младият мъж извади от джоба си румена ябълка и я даде на безпризорния, но оня не мирясваше. Тогава той спря, изгледа иронич-но момчето и възкликна:Да не искаш да тидам и ключа от квар-тирата, детоса ми парите?”Същият тип хора, след като веднъж са били изхвърлени от властта, днес отново и отново чуват звъна на милионите евро, които тя дава, като се опитват пак да излъжат данъкоплатците, пробутвайки им същата румена ябълка. Такъв нелеп номер би бил обида за Остап Бендер, но не и за някои наши политици. „Това е тактика на едни хора, които нямат какво да губят в морално отношение и са си плюли на физиономиите”, както много точно ги определи един психиатър.
Каквото и да се случи, Сергей Станишев, Румен Овчаров и Петър Димитров никога няма да признаят, че проектът „Белене” струва 22 милиарда лева. За тях оценките на "Уорли Парсънс", RWE и на бившия зам.-министър на енергетиката в Русия и виден ядрен експерт Булат Нигматулин, че

цената дори надхвърля 11 милиарда евро

са или фалшификации, или шарлатании на лобисти за други източници на електроенергия.
„Защо не се поинтересувате каква е причината да бъде уволнен Нигматулин”, съвсем по детски попита Станишев вчера, очаквайки сякаш и него да го попитат защо българските избиратели ги изхвърлиха от управлението преди четири години и защо си мислят, че сега трябва да ги подкрепят отново.
Но нека не бъдем голословни. Защото зад фактите прозират раирани костюми за тези, които безцеремонно са „усвоявали” пари, които днес избирателите трябва да връщат. В доклад на Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ) от 15.1.2013 г. до временната комисия, разследваща как са „усвоени” 250 млн. евро заем от банка „Париба” за строителството на АЕЦ „Белене”, е посочено, че много малка част от парите са „отишли към „Атомстройекспорт”, които са по негови стари задължения, и

67% са отишли по плащания по текущи нужди

и контрагентите”. Във вторник (22.1.) шефката на агенцията Теменужка Петкова бе категорична пред депутатите от комисията, че целта на кредита не е била да обслужи АЕЦ „Белене”, а да осигури общите текущи разходи на групата на Националния енергиен холдинг (НЕК) към контрагентите. Това тежко нарушение е основната причина НЕК да не може да погасява този кредит. Защото, когато е искан, е направена финансова обосновка, че той е предназначен за строежа на АЕЦ „Белене”, мотивирано е какви приходи ще реализира НЕК, какви печалби ще има и как от тях ще могат да погасяват задължения по кредита. Отбелязваме важния факт, че
човекът, който

дава разрешението за изтеглянето на парите

през 2007 г., е министърът на енергетиката Р. Овч. Още по време на обществената поръчка са извършени 15 броя фрапиращи нарушения на закона. Например в нея е посочено, че това трябва да е една банка, но впоследствие в кредитното споразумение се поставя клауза, че парите ще се усвояват едва когато бъде подписан синдикираният заем и се появят други банки кредиторки (8 на брой), тоест става ясно, че банката не е могла да осигури този кредит. Това повлича ново нарушение, защото друга клауза превръща всяка една от осемте банки в страна по договора. Нарушението се изразява в това, че тези банки е трябвало да участват в обществената поръчка, но не са го направили. „Париба” всъщност поема само 60 млн. евро от заема, останалите пари идват от другите банки. Тук ще вметнем, че само изплатените такси, лихви и главници по кредитите от тези осем банки са 14 615 256,13 лв. Освен това на консултанта „Уорли Парсънс” са изплатени 11 377 499,27 лв. А на застрахователната компания „Енергия” от ЗД „Алианс-България” АД е

изплатена сума от 2 640 370,30 лв.

за риска „индустриален пожар”, както и за още няколко услуги като „земетресение, буря, градушка, пороен дъжд, сняг и наводнение”. Повече от 129 млн. лв. са отишли за закупуване на електроенергия от пет доставчици.
Фрапираща е щетата, нанесена от рисковата суапова операция, която е трябвало да измени лихвената структура чрез промяна на лихвения процент от фиксиран към плаващ и това да доведе до намаляване на лихвените плащания. Вместо това обаче от извършените седем такива плащания само един път „Париба” е платила 212 111,11 евро, докато НЕК е платила на банката 18 871 718,05 евро (36 909 872,33 лв.).
Тази многомилионна загуба е била зачислена тутакси към общата сметка

за разходи по АЕЦ „Белене”

Заключението на разследващите от ДАФК е, че има превишаване на пълномощията на тогавашните изпълнителни директори на НЕК и че договор за мостово финансиране на АЕЦ „Белене” така, както е обявен в обществената поръчка, няма. И всичко това е извършвано без наличието на разрешения от страна на принципала и на ДКЕВР, като парите са предоставяни от лица, които не са участвали в обществената поръчка.
До този момент по този кредит са изплатени 55 млн. евро. Останалите 195 млн. евро трябва да бъдат платени през месец май тази година. Те ще бъдат взети от българския данъкоплатец. Добре е, че тези мрачни тайни на прехода излизат на светло. Не само защото в неделя е референдумът, който трябва да реши бъдещето на този ядрен проект, а и защото тези, които днес най-силно агитират в полза на строежа, са същите, които са „усвоявали” тези пари не по предназначение. И без да им мигне окото, искат този грабеж да продължи. Бъркането в кацата с меда винаги се услажда. Затова има и решетки, които отрезвяват.