Общо показвания

понеделник, 21 януари 2013 г.

Вехти реформатори искат пак да водят бащина дружина

Никак не е изненадващо, че в края на миналата седмица червени и тъмносини политици решиха да се скрият от общата вина, довела до предстоящия безсмислен референдум за ядрената ни енергетика. Лидерът на БСП Сергей Станишев замина за Египет, вместо да се яви в петък (18.01.) пред комисията, която разследва аферите, свързани със земи на нашето Черноморие. А Иван Костов предпочете да се занимава с това дали четиригодишните деца трябва задължително да ходят на забавачка, вместо да коментира обвиненията на бивш негов вътрешен министър, дадени по делото „Октопод”.
Лидерът на БСП дума не обели по темата, вместо него като говорители се проявиха Мая Манолова и Михаил Миков. Но те нямаше как да впечатлят нито с извинението, че конференцията в Египет била планирана предварително, ръководството на Народното събрание било предупредено и шефът на разследващата комисия бил длъжен да се съобрази с това, нито пък с популистките обвинения първо управляващите да отговорят за техните грехове пък после да ровичкат в миналото, с което на практика предлагаха примирие и заравяне на томахавките. С други думи – ние ще забравим, ако вие си траете. Добре позната схема, благодарение на която се роди Октоподът и преходът днес се определя като криминален. Само че този път

номерът няма да мине

не само защото управляващите трябва да извадят повече от 100 млн. лв., за да оправят бакиите, но и заради натиска на природозащитниците, които участват в заседанията на кабинета. Отлагането е също тактика, с която бившите комунисти саботират заседанията в парламента. Но те нямат интерес да бавят топката. Защото с наближаването на изборите всеки излязъл корупционен факт за тяхното управление, ще клати тяхната предизборна кампания. Заменки на тъмно и гьолът в „Белене” дни преди референдума можеше и да нямат това значение, ако лидерът на БСП бе отстъпил поста си на друг, когато му беше времето. Сега той ще трябва да отговаря не само като бивш премиер, но и като настоящ лидер. Изобщо не трябва да се съмняваме, че комисията, която разследва корупцията по висшите етажи на властта, ще пропусне възможността да вдигне подобаващ шум около всички далавери, в които са намесени не само соцлидерът, но и негови колеги съпартийци. Та тя е създадена точно за това. Ще отбележим също, че новите шефове в прокуратурата едва ли ще чакат дълго, за да покажат, че смяната по върховете на съдебната власт не е случайна и влиянието на кукловодите в нея е приключило. Така че колко по-бързо Станишев отхвърля обвиненията, толкова по-малко ще са сътресенията в собствената му партия. Защото в БСП предстои партиен форум само две седмици след провеждането на референдума. Ще се редят и кандидатдепутатски листи. По този повод в низините на партията се чува глух тътен. Първо, местните лидери искат да се отмени влязлото в сила уставно правило тези, които заемат партийни постове, ако искат да останат на тях, да не се кандидатират за депутати. Второ, сегашното ръководство тихомълком иска само (чрез контролирания от него Национален съвет) да подреди листите, и в провинцията да гласуват за спуснатите им парашутисти, вместо за своите. Няма да коментираме

авторитарния полъх, идващ от „Позитано” 20

Но не можем да пренебрегнем загубилия лидерската битка бивш президент Георги Първанов. Той вече показва, че няма да стои със скръстени ръце. И под прицел няма да са управляващите, макар че публично срещу тях ще са неговите политическите стрели, а сегашният лидер на стогодишната партия. Макар че свадата им е напълно излишна, както те самите. Няма как обаче нито единият, нито другият да разберат, че

единственото правилно решение е да отстъпят крачка назад

и дадат възможност на неизхабени политици да освежат залинялата върхушка.
В неделя пък ДСБ и сините бегълци от „Единство” подписаха споразумение за общо явяване на изборите, което те определят като политическа платформа, която не приема опитите тоталитарният режим у нас да бъде клониран. Съвсем обяснимо лидерът на ДСБ коментира: „Независимо от възрастта ни, ние сме модерните хора на България", а лидерката на „Единство” го допълни с „Ние сме доказали кои сме", и припомни, че по време на мандата на ОДС през 1997-2001 година на автентичната десница страната ни е превърната от съветски сателит в европейска държава.
Двамата не случайно казват това. Те от доста време са подложени на натиск от своите да се оттеглят. Няма да припомняме, че точно те носят главната вина за последвалото разцепление на СДС след провала на тяхното управление. ДСБ отдавна се тресе от лидерски амбиции, затова и младият им елит ги напусна и се прехвърли в друга формация. А „Единство” уж си избра лидер, но той не се чува. Вместо него говорят Надежда и Мартин Димитров.
Иначе решението на двете формации да се обединят не е лошо като идея. Но то

не може да прикрие техния провал

а откровеното му непризнаване и опитът да бъде скрит зад политическа фразеология едва ли ще трогне избирателите. Още по време на приватизационните измами те разбраха, че тогавашните сини лидери са всъщност подставени лица на кукловодите на прехода.
Десните симпатизанти няма как да бъдат подведени и от сегашната активност на ДСБ срещу проекта АЕЦ „Белене”. Защото точно правителството на ОДС (1997-2001) реанимира проекта с един доклад на вицепремиера Петър Жотев. Документът е за състоянието на АЕЦ “Белене”, съдържа варианти за размразяване на проекта и за изграждане на атомната електроцентрала. Той се базира на проведени в периода 1999-2000 г. 15-месечни геоложки проучвания на района. Геологическият институт на БАН препотвърждава стабилността на площадката и отсъствието на действащи разломни структури в 30 км регионална област на Белене. В резултат на това

с решение от 26 януари 2000 г. на Висшия експертен технически съвет

на Агенцията по енергетика и НЕК АЕЦ "Белене" е определена за нова ядрена мощност на България – предпочетена пред строеж на блок 7 на АЕЦ "Козлодуй".
И червените, и сините знаят какво са дробили, но въпреки това се държат като лисицата, която стояла по дървото и питала настойчиво:
- Гарго, ще гласуваш ли с „да” на референдума? Много е важно, от това зависи бъдещето на децата ти!
А гаргата мълчи и стиска сиренцето в клюна.
- Гарго, много е важно България да е независима и да не купува ток. Ще гласуваш ли с ДА?
Гаргата:
- Да!
Сиренцето пада, лисицата го грабва и офейква. Гаргата, замислено:
- Аз и „не” да бях казала, все тая...
Едва ли обаче избирателите този път ще се държат така примерено.