Общо показвания

четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Вот "хем боли, хем сърби"

Опозицията получи това, което си търсеше. Управляващите първо ги приспаха, а след това точно като във вица им казаха: "Плувайте, плувайте, не е рибка... "
То бива излагация, ама чак толкова не бива. Още преди месец, когато се заговори за новия вот, беше ясно, че това ще е последният възможен и трябва да се играе вабанк - или всичко, или нищо. Но нищо такова не се случи. Стана дори по-лошо - една част от опозицията излезе извън парламента, а друга остана да си наляга парцалите на депутатските банки. 
Затова не трябва да се учудваме, че вотът бе катастрофален за нея. А тройната коалиция е по-единна от всякога.
Всъщност за  пореден път Командира си изпълни мисията и консолидира управляващите точно когато се появиха съмнения в тяхното единство. Само политически милиционер може така откровено да си признава, че бели пари се трупат за черни дни и изобщо да не му пука, че може да бъде атакуван за това как ги е натрупал. Ала паметта на хората не е толкова къса и не са забравили какво се случи, докато бе премиер - приватизацията, самоковската митница, раждането на мащабните дедесе измами и червените олигарси, както и тайното обслужване на руската мечка.
Наистина, като толкова им стиска, защо десните стоят още в парламента. Защо не го напуснат, след като нищо не зависи от тях. Ясно е защо. Няма кой да ги чуе извън пленарната зала. И по-добре да си траят и да вдигат пушилка от парламентарната трибуна. Очевидно е, че това, което ги интересува, не са мизериите на управляващите и съдбата на данъкоплатците, а как да преметнат всички, че отново да се вредят в свещената сграда. Затова и вотът им бе последна грижа. 
А с град като кочина и Бойко Борисов не може да им помогне. Да не говорим за това, че не само той, но и Вилфред Мартенс ги загърби.  Ако така продължават, тройната коалиция пак ще е на власт. 
Лошата новина за някои десни е, че дори да останат извън парламента, техните лидери пак ще са добре. Да не би на Командира да му е зле, след като добре се е подсигурил. Дните ще са черни само за неговите избиратели. За тях нека припомним все пак вица: "Както си плували волно в морето, Киркор казал: "Гарабед, за да не се морим и си плуваме по-дълго, нека направим кооперация. Ти ще махаш с ръцете, а аз ще те хвана през кръста и ще ритам с краката. "Добре", зарадвал се Гарабед на находчивостта на приятеля си.  По едно време Гарабед изохкал и викнал на Киркор: "Да се пуснем за малко, че една рибка ми влезе отзад. А Киркор му викнал:  "Плувай, плувай, не е рибка".