Общо показвания

петък, 20 февруари 2009 г.

Весела седмица

Като оставим настрана тези, които опряха до Пирогов заради непочистените улици, може да се каже, че се случиха доста добри неща, които истински ни развеселиха. Около боклука също нещо пак се мъти, но нека веднъж да забравим за него.
Най-радостната новина е, че засега неизвестни хора са ни бръкнали в джоба, прибрали са няколко милиарда от ДДС, но вече няма да могат да крадат, защото кранчето е спряно. 
Забавно е поведението по аферата и на по-първите хора в държавата. Всички до един, начело с президента, си мълчат. Сякаш не им се ще да повярват, че някой може така да краде. При това не от кого, а от електората, който се кълнат, че социално обгрижват. Единствен нашият премиер е оставен на топа на устата. Но Сергей Станишев не е вчерашен. С едната ръка удря по масата, с другата гали. Затова не трябва да се учудваме как тихомълком подписа уволнението на Мургина, а в края на седмицата шумно обяви пред служители на НАП, че застава зад тях и че всеки опит да бъде дискредитирана системата е заплаха за националната сигурност. 
Той знае добре какво печели, като спира кранчето от НАП. И отдавна му е светнало, че по-голяма заплаха за националната сигурност от източването на няколко милиарда ДДС няма. Както винаги нищо, което се вижда на пръв поглед, не е сигурно, че е точно така. Всички знаем, че идат избори. Играта май е съвсем друга. И тя е да се спрат овреме купувачите на гласове. А тези, които се канят да ги финансират, да имат едно наум. И да си знаят, че не са желани в политиката. Но това ще си проличи, когато бъде прието изборното законодателство и се види дали изобщо ще има мажоритарен вот. 
Можем ли да забравим и забавната закуска на десни лидери с шефа на ЕНП Вилфрид Мартенс. Поне ако не друго, не само на нашите, но и на всички им светна, че в Брюксел не им дреме, че Бойко Борисов може да направи коалиция с БСП, важно е той да е във властта, както и да им докара необходимия брой евродепутати. 
Всъщност доста срамна среща. Но какво да се прави като Командира и неговите наследници са я докарали до там, че да драпат със зъби и нокти, за да останат на софрата. 
Нека не забравяме и една друга, наистина радостна новина - за първи път по Гергьовден ще имаме 6 дни почивка. И това го уреди не кой да е, а другарката Масларова. Така че пенсионерите, които миналата година останаха без морски почивки, сега могат да бъдат сигурни, че ще ги получат. Освен ако не сбъркат, когато отидат пред урните и ни лишат от нейното присъствие в следващото правителство.