Общо показвания

вторник, 7 септември 2021 г.

Не искат и не могат да се смирят

 Трябва ли да се учудваме, че в деня на Съедиението, политиците, вместо да се смирят и дори някой от тях да се скрият, с настървен популизъм се втурнаха да отбелязват светлия празник. Няма защо и дори е обидно да ни размахват примера на обединителите на страната и да ни поучават кое е правилно и кое не. Както и да използват случая за поредните оплювки един друг. 

Единствено патриархът в посланието си призова да се вгледаме в себе си с думите на Спасителя "Всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части, една против друга, няма да устои". Но едва ли ще го чуят. Нито ще се вгледат в себе си. Нито ще осмислят пропитите със себичност, но пагубни за тези, които са ги избрали дела.

Ако имаха малко разум, точно в този ден избраниците на народа можеха да седнат на една маса, да свалят червените линии и съставят работещо правителство, което да представят на президента. Вместо мандатът да бъде върнат и да се чака обявяването на поредните парламентарни избори.

Няма шанс обаче! Очевидно си имаме работа със загубили човешкия облик, обзети от взаимна омраза лица, които не заслужават гласовете ни. Очевидно има нужда не само от смяната им, но и от реформирането на политическия модел, така че парламентарното представителство да е от хора, които ще работят не само за обединението на българите, но и за тяхното добруване.

Изобщо не се съмняваме, че това ще се случи. Но това ще могат да направят единствено новите “строители на съвременна България”, ако трябва да перифразираме заглавието на една от най-родолюбивите книги. А не нейните рушители, на чиито пъклено дело станахме свидетели през последната половин година. Истината е, че те не “изчегъртват” един “тоталитарен” модел на управление, както обещаваха, а се опитваха нескопосно да го заменят с друг. И след като не успяха, решиха да се саморазправят един с друг. Е, вижда се, че това го умеят.

Затова нека по-бързо шоуто им да приключи. Да дойде Фортинбрас от онази шекспирова пиеса и бързо да изнесе труповете. За да може да се появят в политическия живот родолюбците, които ще милеят за страната и с делата си всекидневно ще доказват защо на сградата на Народното събрание стои надписът “Съединението прави силата”.