Общо показвания

четвъртък, 23 септември 2021 г.

Издевателства заради Пилатовци

Изгонването на мобилен ваксинационен екип от антиваксъри във Варна е недопустим инцидент, показваш провала на няколко институции. Най-вече на здравното и вътрешното министерства, въпреки хвалбите на министрите им за постигнати големи успехи в борбата с пандемията и опазването на реда в държавата. 

 Всъщност, наглото поведение и издевателство над медиците беше предизвестено. Не ни учуди и обещанието в бъдеще време на здравния министър, че нямало да допускат подобни прояви. То е обидно, най-малкото, защото лекарите очакваха да чуят друго – какво вече се прави и дори е направено, за да се осигури тяхната безопасност. Наслушали сме се на подобни празни обещания. Още повече, че следва “измиване на ръце”- винаги “топката” се прехвърля към прокуратурата и съдебната власт, от които се “очаквало” те да си свършат работата и съответно накажат виновните!

Според последни проучвания 45,1% от сънародниците ни категорично отказват да се ваксинират, други 21,5% обещават да го направят, но не бързат, защото са изкарали болестта, сред тях са и такива, които отговарят така, но в действителност няма да се ваксинират. Това означава, че над 3 милиона българи се намират в риск. Но министърът отчита само положителни тенденции, успокоява бизнеса и най-вече хвърля вината върху други като забравя, че той беше един от хората, които всяха смут в обществото със съмненията си в началото на пандемията за ефикасността на ваксините. 

Има и още нещо тревожно, което стимулира бъдещи издевателства върху медиците – възможността с помощта на медици да се получи сертификат, а дозата, вместо по предназначение да се изхвърли. Установени са такива случаи, повечето от които след проверки, извършени при пребиваването на лицата в други страни. Когато мнимо ваксиниран се озове в болницата, антиваксърите получат допълнителен аргумент. А това, че болният е излъгал себе си като им е повярвал, за тях няма значение.

Е, щом се стигна до открито стълкновение с изпълняващи дълга си медици, последвано от нефелна министерска реакция, както и заради продължаващото безхаберие и разрастването на пандемията, този, който назначи отново тези министри, трябва да реагира бързо и  накара подопечните си да предприемат крути мерки. Изборите са си избори, но нито възможностите да лекуват, нито търпението медиците към подобни безобразия ще е безкрайно. Те не трябва да бъдат превръщани в знаме за предизборни спекулации. В противен случай политиците, които мислят как да си уредят или запазят топлите места на трапезата на властта, ще излъжат себе си. На лъжата краката са къси, е казал народът. Не искаме обаче цената да плащат лекарите от първата линия, а наивниците, повярвали на антиваксърите, да загубят живота си.