Общо показвания

сряда, 29 септември 2021 г.

Амоняк за усвояване на некадърността

Стряскащо безхаберие, придружено с дежурните нападки между институциите и класическо прехвърляне на вината върху всички бивши управляващи, лъсна от сагата със заседналия кораб край Каварна в Черно море. Нека припомним, че огромният танкер, заседнал преди време Суецкия канал беше изтеглен за шест дни, а тук близо две седмици умуват какво да правят, пишат се заповеди, предписания, слушаме предимно оправдания. И не се знае още колко време ще продължи туткането.

Според океанолозите екокатастрофата вече е започнала. Всички видяхме от заснетите кадри как при опита за прехвърляне карбамидния тор, той се изсипваше в морето. Според специалистите, при попадането във водата, той хидролизира и отделя амоняк, който се усвоява от морските организими, а отделените от тях токсини унищожават кислорода. Отделно директното усвояване на тора води до смърт на рибния свят.

По-лошата новина е, че страната ни за пореден път се оказа неподготвена бързо да реагира. Нека припомним, че подобно разтакаване имаше и при операцията по издирването на изчезналия в морето самолет на военновъздушните сили. И всеки път, дори при спукването на тръби и изливането в морето на фекалии, следва ослушване, после шумно търсене на виновни, самосезиране на прокуратурата, последвано от късни мерки, които народът сполучливо нарича “след дъжд качулка”.

Няма да коментираме и някои лековати правителствени изказвания, че щели да викат на помощ холандския кораб, спасявал руската подводница “Курск”. Особено при наличието на могъщи черноморски съседи, които бързо биха се отзовали. А използването на случая за политическа дъвка, едва ли ще повлияе на изборните резултати, но със сигурност ще покаже за пореден път неспособността на политиците при бедствия да бъдат единни в усилията си.

За късмет няма жертви. За в бъдеще, заради попадналия във водата тор, не ни се мисли. Но след демонстрираната на живо безпомощност на упълномощените институции,

е редно да попитаме дали милионите левове за действия при бедствия не се изразходват неправомерно. Или този очевиден пробив в националната ни сигурност ще е поредното “чудо за три дни” и всичко ще продължи по старому.