Общо показвания

четвъртък, 22 юли 2021 г.

Нов парламент, нови надежди

Ако политиците на “промяната” продължават да искат не на тях и на техните избиратели да им е добре, а на нарочените за партии на “статуквото” да им е зле, според онзи виц за Нане и Вуте, няма да има измъкване от патовата ситуация и главоломния отлив на доверие от избирателите. 

Всъщност още предишният парламент можеше да излъчи правителство. Тогава всички ясно декларираха, че пращат ГЕРБ в опозиция. И имаха достатъчно народни представители за подкрепа. Няма да коментираме защо решиха в сезона на отпуските да пришпорят избирателите за ново гласуване, нито защо с лека ръка хвърлиха нови стотина милиона за тяхното организиране. Не ни е безразлично обаче. Затова се надяваме този път да използват мнозинството, което пак имат, за да съставят правителство – с одобрени от тях приоритети и времеви хоризонт за тяхното осъществяване.

Факт е, че между петте партии, обявили се срещу ГЕРБ, има червени линии, които не бива да се прекрачват. В името на общата цел – работещо прозрачно и отчитащо се пред парламента правителство. Искрите, които прехвърчаха в програмните речи при откриването на парламента, не са добро начало на обещания диалог от спечелилата избори партия. Тя ще има възможност и най-голям шанс да състави правителство. И ще носи най-голяма отговорност, разбира се.

Не храним илюзии, че дори да бъде съставено правителство, всичко ще тръгне по “мед и масло”. Най-малкото, защото има стремеж да няма промяна, а подмяна на един олигархичен кръг с друг. “Изчегъртването” и “реваншизмът” са популистки мантри, изчерпващи се със “стани, за да седна”. А прехвърлянето им в парламента, няма да е добре за ефективността му. 

И все пак се надяваме разумът да надделее и той да е водещ, както призоваха мнозина от парламентарната трибуна в първото заседание.

Нека не забравяме, че предстоят президентски избори. Те със сигурност ще са поредното премерване на силите, най-малкото защото сегашният държавен глава и кандидат за нов мандат, е от едната страна на барикадата. С което отдавна надхвърли конституционните си правомощия. А работещи парламент и правителство, ще ограничат неговото влияние върху изборния процес и ще дадат равен шанс на всеки негов опонент.