Общо показвания

понеделник, 12 юли 2021 г.

Кабинет с времеви хоризонт

 Ще има действащ парламент, а вече е обявен и проектокабинет от “Има такъв народ”. Явно са се отказали да искат “избори до дупка”, ако не получат пълно мнозинство. Защото е ясно, че няма да го имат.

Събрани дори на куп “протестърските гласове” не стигат за обикновено мнозинство. Затова демонстрираното желание за правителство от водещата партия, е разумно действие. Възможно е искането за подкрепа на кабинет на малцинството да е неприемливо за някои от партиите, които са се надявали на коалиционно сътрудничество и най-вече на дял във властта.

Но от друга страна ИТН отварят ветрилото за по-широка подкрепа от депутати от определяните от тях като “партии на статуквото”. И което е най-съществено – възможност да се спре пагубното противопоставяне и да се тръгне към постигането на консенсусни решения. За благото на всички ни.

Няма да коментираме с какви огромни обществени очаквания ще е натоварено това правителство – бизнесът и социалната сфера, чакат парите от Плана за възстановяване и развитие, който дори още не е одобрен и изпратен в ЕС. Има нужда от реформирането на ключови ведомства, а и битката с Ковид не е приключила.

Всъщност, добрата новина при такова правителство е, че демонстрираните от ИТН сега еднолични назначения, няма да могат да действат авторитарно и да превърнат парламента в “гумен печат”, в каквото бяха обвинени предишните управляващи.

Очевидно е, че този кабинет ще има времеви хоризонт. Колко ще е дълъг, ще зависи от тях самите. Освен това те трябва да знаят, че на хората им писна да използват гласовете им, за да бъдат сменени едни олигарси с други.

Ниската избирателна активност, граничаща с бойкот би трябвало да им е обеца на ухото.