Общо показвания

неделя, 18 юли 2021 г.

Здравният министър да си ходи!

Още не се е случвало, но е време да бъде уволнен служебно назначен министър. Конфликтът между здравния министър и най-важната по значение за страната болница за спешна медицинска помощ “Пирогов” мина границите на обществената поносимост. Видя се какво се случва, когато на високи постове се назначават хора, само защото са враждебно настроени към предишните управляващи. Но когато “изчегъртването” от “лично” започне да заплашва цяло съсловие, каквото е лекарското - с объркани, взаимоизключващи се аргументи и откровени лъжи, - то тогава гневът е заслужен и блокирането на булеварда пред болницата ще е най-малкото, което може да се случи. Още повече, че няма яснота кога ще има редовно избран кабинет, а и не се знае дали няма да се стигне до нови избори. 

Истината е, че диалогът вече е невъзможен. А широката общественост е на страната на лекарите от “Пирогов”. Те винаги са на първа линия, а и по време на кризата с ковида направиха чудеса като спасиха много човешки животи. И вместо да им се отдаде заслуженото, а и да им се помогне, за да бъдат готови за посрещането на новата вълна, те всекидневно биват обстрелвани с лайномети. И защо!? – министърът да погъделичка егото си. Е, той, като възпитаник и дори като един от “гладиаторите” на Иван Костов, трябва да знае защо няма да му се размине провалът.

И понеже не е само министърът, време е всички, от които зависи запазването на държавността, да се осъзнаят. Защото хвърленият от тях бумеранг вече се връща. И не сме сигурни дали уволнението на здравния министър ще е достатъчно, за да се потуши надигащият се отново народен гняв. Но поне, което е належащо, нека се направи – незабавно да бъде отстранен здравният министър. Никой няма интерес да воюва точно в този момент с “Пирогов” в частност, и като цяло - с лекарското съсловие.

Късмет е, че след дни ще има парламент, там едва ли ще останат безучастни. Но предвид неизвестностите около съставянето на правителство, е по-добре въпросът да се реши от управляващия премиер. Има достатъчно специалисти по здравен мениджмънт, които могат много по-успешно да управляват от сегашния здравен министър, доказал се в годините с многобройни провали. А и след тях – с много говорене и нищо неправене.