Общо показвания

сряда, 2 септември 2020 г.

ПРОМЯНА, А НЕ ПОДМЯНА

Подмяната на завладяващия преамбюл на конституцията, редактиран от големия български поет Валери Петров, с недоносче в предложения от ГЕРБ проект, бе достъчен знак за невъзможността да продължава тяхното управление.

То поначало бе съставено от зле формираното мнозинство, с популистки, и както се видя - на моменти с опасни за етническата стабилност псевдопатриотарски акции, включително и законодателни. Очевидно е, че има необходимост от смяна на политическия модел и най-вече търсене на общи решения за излизане от настъпващата криза заради пандемията.

Ще кажем направо – сегашните нелепи пърформанси на “умните и ситите”, ще са нищо пред предстоящите бунтове на гладните, останали без препитание.

Опитите с икономически инжекции по сектори това да се тушира са само временни мерки. Най-малко, поради простата причина, че парите ще свършат. И този въпрос не може да се решава с непрекъснато запушване на пробойни, както беше по време на цялото сегашно управление. С нюх за измъкване от конкретна ситуация, не се решават проблеми, а само отсрочват.

Да, има нужда и от нова конституция! Видя се през годините, че тя робува на бабувалите и закърмени от комунистическия режим нейни създатели. А Велико народно събрание трябва да има, дори само, за да бъде заличено то като възможност.

Рестартът на политическия живот, обаче не може да стане в сегашните условия, които целят единствено спасението на подсъдните олигарси и тяхното връщане на софрата. Рушителното поведение, с папагалско повтаряне на мантри, на сегашния президент, грубо поругало дадените му от конституцията възможности, е достатъчен повод, не само да се търси неговата оставка и отговорност, но и да се обсъди бъдещето на самата институция, за да може бързо да се отстраняват от нея лица с диктаторски амбиции.

Освен, че искат да рушат, нищо съзидателно за нацията не сме чули нито от протестиращите нито от държавния глава. Видяхме замеряне на исторически сгради с яйца и домати, умрели риби по жълтите павета, бесилки на светофари, насилие над жена и двете и деца на кръстовище, обругаване на свещеник и размахване на юмрук. Гражданите не може да очакват рестартът да бъде извършен от подобни неуравновесени лица. И това си личи от нарастващото недоверие на обществото към тях. Нека не се заблуждаваме, няма да е лесно, но трябва да се каже ясно, че сме страна в Европейския съюз и НАТО и тези които искат да върнат нравите, които и днес битуват в тоталитарните страни на Изток, няма да успеят. Ново противопоставяне на едни българи на други, включително и по етнически признак, както беше по времето на Тато, няма да бъде допуснато. Преди да си отиде обаче сегашното управление, трябва да възстанови законовия ред и осигури свободното придвижване на гражданите. 

Нека това да е първата стъпка към връщането на нормалността. Убедени сме, че тя ще бъде постигната, както са ни завещали бащите на демокрацията с надписа на историческата сграда на Народното събрание.