Общо показвания

петък, 11 септември 2020 г.

Разумът надделява.

Има светлина в тунела. На 11 септември, обявеният национален протестт мина мирно, без шествия, блокиране на кръстовища, ексцесии и арестувани. Полицията също си свърши перфектно работата. Когато има заявка, разрешение от общината и правилата се спазват, това е добър знак за демокрацията у нас. Не случайно и митингът завърши със запалени светлини на мобилните телефони и песента “Нека бъде светлина”.

Крайно време е да приключи ширещият се през последните два месеца “демократичен болшевизъм”, белязан с войнствения президентски юмрук, барикадите, бесилките по светофарите, искането за “Народен съд”, издевателствата над майка с две деца на онова кръстовище, замерянето с яйца на исторически сгради, поругаването на църквата “Света Петка Самарджийска”, хулите срещу Светия синод в центъра на столицата, както и грозните нападения срещу пазителите на обществения  ред.

Прокламираният нов червено-кафяв тоталитаризъм, зад който надничат подсъдните олигарси няма как да се осъществи. И от трибуната на Народното събрание, и от Европарламента дойдоха предупреждения, че пуч няма да бъде допуснат. А използването на институциите за политически цели трябва да спре.

Е, видя се, че нито премиерът смята да напусне поста, нито президентът ще подаде оставка и ще поведе всенародния протест. Това не означава, че за да се погрижат за собственото си оцеляване, двамата трябва да плеснат с ръце, да се прегърнат и договорят задкулисно. Но дрязгите могат да спрат, да се спази законовия срок и се стигне до редовните парламентарни избори. След тях ще дойдат и президентските. На тези два избора, всички ще получат заслуженото доверие или недоверие.

Новата конституция също може да почака по-добри времена. Велико народно събрание трябва да има, дори само за да премахне тази възможност. И разбира се, да промени конституцията, особено в частта за съдебната власт, писана по съветски модел. Но това може да се осъщстви само след нормализиране на обстановката и най-вече, когато основните дразнители слязат от политическата сцена, а подсъдните олигарси получат очакваните от обществото присъди.

Но нека не избързваме. Нека бъде светлина! Но без илюзии, моля!