Общо показвания

сряда, 16 септември 2020 г.

Пазете учителите!

Не е нужно да се всява паника с дошлите още в първия ден новини за заразените осем учители един ученик. Глупаво беше и да се водят непродуктивни спорове за носенето на маски от учениците. Спорове, в които, наред със загрижени за здравето родители, се включиха антиваксъри и провалили се в прогнозите си инфекционисти като небезизвестният доцент Мангъров.

Ще кажем направо – действителността отново ги опроверга. Учителите и учениците са очевидно застрашени. Опасност има и за родителите, особено за по-възрастните – бабите и дядовците. Изобщо не трябва да ни успокояват лакърдиите, че благодарение на разхлабените мерки ние сме минали през един побългарен шведски модел и сега случаите на болни от вируса, са малко и няма нужда от въвеждането на строги нови мерки, както го правят вече други европейски страни.

Истината е, че мерките у нас са най-либералните в сравнение с други европейски страни. Но всеки трябва да поеме своята отговорност. Особено загрижени трябва да сме към учителите. Те, всъщност, като лекарите, вече са на първа линия. Ако учителите един по един започнат да отпадат, тогава пак ще се наложи да се върнем към далеч по безопасното онлайн обучение.

Затова, нека спре оспорването на сегашните мерки. И да се постъпва с разум и предпазливост. На нас учителите ни са не по-малко нужни от лекарите. Затова нека мислим и за тях!