Общо показвания

събота, 5 септември 2020 г.

Радев, не опорочавай и деня на Съединението!

Позор и обида за обединителите на България, ще е присъствието на държавния глава в деня на Съединението в Пловдив! Кощунство и цинично посегателство към историята и нейните герои, а и предизвикателство към пловдивчани, ще бъде един абдикирал от конституционните си задължания, да папагалства на този паметен ден за България.

Във време на икономическа и политическа криза, вместо да се прояви на висотата на своите генералски пагони и обедини нацията, този самозабравил се индивид, предпочете да насъсква едни българи срещу други и така сам скъса пагоните си. И откровено опитва да оглави държавен преврат срещу парламентарната република. И да застрашава сигурността на страната, членството в Европейския съюз и НАТО...

Ще припомним, не на него, а на онези, които все още му пригласят, че един гражданин на Пловдив и президент  – Петър Стоянов, в много по-тежък момент на страната, се прояви на висотата на своите задължения и успя с поведението и действията си да успокои народа и спре безредиците. 

От Радев не очакваме осъзнаване.  С папагалското си каканижене вече помрачи Нова година, националния празник и годишнината от Шипченската епопея. А с размахания юмрук сам се отказа да бъде обединител на нацията и да се нареди сред достойните българи. В народния фолклор подобно поведение се нарича гьонсуратлък и тепегьозлук.

Ще кажем направо – напразно ще е всичко, което върши! Не за друго, а защото тези, които го доведоха на власт и сега му дърпат конците, не са за добруването на страната. Не са и мислили доброто и на Берлинския конгрес в далечната 1878 г. Но само няколко години по-късно достойни българи осъществиха своя ден на Съединението. 

И едва ли ще е Радев, който отново ще ги разедини. Затова ще повторим: не, мястото му не е сред празнуващите на този ден!