Общо показвания

петък, 27 март 2020 г.

Без демони от миналото

Учудващо е, че по време на дебатите дали Народното събрание да мине на друг режим на работа, както и на проточилата се дълго време шумотевица за богослуженията в храмовете, продължиха да се чуват популистки изказвания, противоречащи на здравия разум. Само реваншистки мозъци могат да спекулират със страховете на хората, че се “суспендирала конституцията”, че “идва диктатурата” и че “ще се управлява с укази”. 

Излишно е да коментираме, че парламентарната трибуна им трябва само за политически спекулации. В техния хор са и машите на подсъдните олигарси от маргиналната “Демократична България”, които не само вещаят мрачни прогнози, но и се оплакват, че държавата не заделя и за тях пари. А техните ментори открито свалиха морализаторските си маски и развяха новата мантра за заплашения бизнес. Изобщо няма да ги питаме защо не са нито сред дарителите, нито са на първа линия в битката с пандемията, както бяха във времената на жълтопаветните шествия.

Наясно сме и защо сега отново искат да се възползват от обществените страхове. По същия начин, вместо да се погрижат за хората и ги подготвят за наближаващите бури като засилващия се тероризъм, мигрантската вълна, екологичните проблеми и нарастващата бедност, те ловко се възползваха от тях и ги развяваха като плашило за манипулации. Няма да коментираме и защо се провалиха.

Едва ли има някой, на който да му допадат новите правила, които се налагат заради коронавирусната пандемия. Но отсега трябва да кажем, че дори, според най-оптимистичните прогнози тя да свърши скоро, животът няма да продължи по същия начин. Ще има нужда от регулации и надзор, с други думи казано – от нов ред, който да гарантира икономическия растеж и социалната сигурност. Но за да се осъществи той, това може да стане без демоните от миналото и техните подсъдни носители.