Общо показвания

събота, 7 март 2020 г.

Цирк или драма

Очевидно е, че няма чуваемост, иначе нямаше да се стигне до тези ексцесии с протестиращите медицински сестри. Трябва ли да припомняме, че уж бяха дадени едни 50 млн. лева, но се оказа, че едва ли не е фейк – заплащането на труда им все още е мизерно.Те продължават да работят на по две места, а това е недопустимо. 

Исканията са справедливи, но ясно се вижда, че се изговарят и използват от политически интереси, за да се нагнетява напрежение. Наясно сме, че претендиращите за демократи са такива само на думи. Всъщност търсят реванш да запазят това, което са заграбили. 

Сестрите не бива да се подвеждат, а трябва да приемат само онези протегнати към тях ръце, които ще им осигурят нормалното заплащане за труда им. Времената на палежа на някогашния Партиен дом и нападението на Народното събрание, на гладните стачки, на самозапалванията, на блокадите и незаконните протести трябва да останат в миналото. Но и случилото се в никакъв случай не бива да се превръща в шоу, нито в драма. 

Това обаче зависи преди всичко от съответните управляващи. Чуваемостта е двустранен процес. А за да е сигурно, че решенията са правилни, би следвало да се обсъждат и да станат приемливи не само за засегнатите страни, но и за опозицията в парламента. 

Така че управляващите нека не търсят вини, а да действат бързо и публично. Те трябва да покажат, че подобни протести са недопустими и че единственият начин е всички искания да бъдат обсъдени и според възможностите решени.