Общо показвания

неделя, 15 март 2020 г.

Силата на единението

Това че млади студенти и лекари специализанти откликнаха първи на призива и станаха доброволци в битката срещу коронавируса не ни учудва. Очаквани бяха и започналите прояви на солидарност от отделни граждани и готовността им да помагат на възрастните хора в снабдяването им с хранителни продукти по домовете. Научихме, че софийски хотелиери били готови да предложат легла за почивка на лекарите, които не могат да се приберат при семействата си. Вълнуващо е, че се осъществява загърбеният от политиканите девиз на Народното събрание: “Съединението прави силата”.

Няма място за паника, нито от щурм към магазините и тяхното опразване, както се забеляза през последните дни. Призивът на лекаря генерал, шеф на кризисния щаб, “че трябва да спасим нацията, трябва да спасим нашите родители и най-близки хора”, всъщност е призив към всички да бъдат на висотата на своята отговорност. Точни са и думите на държавния ни глава, че никой не може да спаси себи си, ако не разчита на другите.

За съжаление, дори в този страховит момент на изпитание, облажилите се от криминалния преход подсъдни олигарси, не прояват дори съчувствие. А чрез своите маши чертаят апокалиптични картини: как хиляди “ще си теглят куршума, намажат въжето, прережат вените, легнат на релсите, глътнат стрихинина... заради загуба на работното място, фалирал бизнес, просрочена ипотека, развит бушон от електрото, запечатан водомер от ВиК-то, тормоз от "събирачи" на бързи кредити.”...

Ще кажем направо - преди управляващите да напишат закон срещу спекулата, е добре да напишат закон срещу манипулаторите, всяващи страх и паника. Дежурните “лоши пророци” трябва да бъдат поставени на място!

Добра новина е, че правителството обяви първите социално-икономически мерки за подпомагане на застрашените от загубване на работата и бизнеса си. Хубаво е, че ще разчитат на Европейския социален фонд. Но е добре да видят как решават проблема и в други тежко страни. Там вече замразяват сметките за ток, вода, газ, такса смет, налагат мораториум върху изплащането на ипотечните заеми на граждани и малки фирми, спират временно събирането на данъци, както и плащането на осигуровки.

Има нужда от решителни мерки, но и нужда от кураж. Родителите трябва да бъдат спасени, но и джобовете не бива да останат празни. И това също е част от отговорността.