Общо показвания

четвъртък, 31 март 2016 г.

Тъмната страна на МВР


Време беше МВР да започне да прочиства авгиевите си обори. И не е нужно това да се прави зрелищно, както се видя при залавянето на техните двама служители с пари и наркотици, в момент на предаването на дрогата. Фактът че единият от тях си  позволи да стреля срещу колегите си, показва, че не им липсва самочувствието на безнаказаност. Изводът до каква степен и други от тях смятат, че след като са служители на закона, са над него, е за висшето МВР ръководство. Във всеки случай реакцията трябва да е спешна и назидателна.

Също така не може да не отбележим, че още покойният генерал Ваньо Танов се оплакваше за подкупността на гранични полицаи, съдействащи на трафикантите бежанците да преминават безпрепятствено границата ни. Нееднократно бяха и залавяни граничари, приемащи “дар, който не им се следва", както е записано в един от протоколите при разпитите. Ясно е, че подкупът се получава “за  да не извършат проверка в граничната зона на превозното средство, с което са придвижвани бежанците, както и самите бежанци”. Въпросът е, какво е направено, за да не се случва повече това. След кратката шумотевица съпътстваща всеки случай, следва тишина.

Вероятно полицаите имат защо да стачкуват, видя се също, че някои от тях са с обувки в окаяно състояние. Но когато разговарят ръководство и синдикати, трябва да имат пред вид и тъмната страна на случващото се в МВР. Иначе е много лесно да се отчитат успехи, да се прекратяват стачките със взаимни утешения и всичко да върви по старому. Така че нека продължи започнатото прочистване на редиците, но да се направи така, че в МВР да останат на работа само тези, които смятат, че да си полицай е призвание.