Общо показвания

петък, 4 март 2016 г.

Ефектът на бежанското домино

Поредната грешна стъпка с  елиминирането на България, Румъния и Хърватия от обсега на създадената на 1 март Агенция за контрол на външните граници на Евросъюза само ще засили ефекта на доминото в  бежанската криза. Не случайно нашите евродепутати организираха веднага форум в Брюксел със засегнатите страни, за да се противопоставят на това решение. Агенцията трябва да заработи до месец най-късно, ще охранява само шенгенските граници и целта на европарламентаристите от региона е да не бъдат дискриминирани. 

Ситуацията ще се нагорещи още повече заради предстоящото окончателно затваряне на македоно-гръцката граница и опасността и Гърция (след Турция) да се превърне в гето за бежанци. За да не се допусне това, се очаква нашата страна да подкрепи искането на Турция на предстоящата среща на върха на 6 и 7 март спешно да получи обещаната помощ от два милиарда евро, а също така да се намери общо решение и за Гърция, което да не затваря границите и.

Перспективата не е много радостна, като се има предвид, че още преди година и половина беше приет плана “Юнкер” от 17 точки за решаване на бежанския проблем и до днес нито една от тях не е изпълнена. Да не говорим, че всички решения бяха спорни, като сегашното, насочено и срещу нашата страна. Например миналогодишното решение кораби на Алианса да пазят границите на Италия, само пренасочи бежанците към гръцките острови, а от там по Балканския път пак към Европа. Резултатът се видя - щурмът на македонската граница, използването на гранати със задушлив газ, показват нагледно колко лесно бунтът може да се разрастне и да се стигне до жертви.


Затова ако на предстоящата среща на върха не се вземат прагматични решения, които да дадат шанс за излизане от кризата, а водещите страни продължат капсулирането в Шенгенското пространство, последиците не само за региона, но и за страната ни ще бъдат невъобразими.