Общо показвания

събота, 2 април 2016 г.

Скритите мини на Христо Иванов


Рухна поредния мит за представящия като реформатор на правосъдната ни система и поборник за десни ценности бивш правосъден министър Христо Иванов. От отговор на парламентарен въпрос на наследницата му на поста Екатерина Захариева се оказа, че той е отклонил покана за участие в конференция в естонската столица Талин на 23 август 2015 г., на която бившите социалистически страни решили да се разследват престъпленията на техните екскомунистически режими. Трябвало е да бъде изработено и становище на министерството, което също не е направено. Сега министърката тепърва ще се опита да поправи гафа и ще подготвя документ на институционално ниво.

Няма да коментираме актуалността от създаването на международен съд за осъждане на комунистически престъпници четвърт век след падането на тези режими. Нито ще правим сравнение с липсата на давност за престъпленията при Холокоста. Но ще отбележим, че не за първи път вдясно тези, които най-шумно отричат комунистическото минало, се оказват или агенти на бившите тайни служби, или зависими поради други причини от манипулаторите на прехода. Уж Иванов твърдеше, че денонощно подготвя реформите в съдебната система, но не е оставил нищо на наследничката си. Писал обаче доноси в Брюксел, че му се пречило. Не помогна и на колегите си да се създаде читав антикорупционен проектозакон. А днес се оказва, че не е искал да се конфронтира и с наследниците на бившата комунистическа партия като разследва престъпленията на Тато.

Затова тези, които скачаха в негова защита пред съдебната палата и го представяха като символ на демокрацията, сега да се поучат от двойнствената му същност. И да се огледат помежду си дали в техните редици няма и други подставени лица.