Общо показвания

петък, 11 март 2016 г.

Кой вади горещите кестени

Когато прокуратурата реагира, както се случи със започналото скандално  разрушаване на сграда паметник на културата в Пловдив, това остава между другото. Всички гръмогласно се обвиняват кой е допуснал това, законно ли е, протестъри се държат за ръце и скандират срещу безобразието. Но без намесата на магистратите, едва ли щеше някой да спре собственика, още повече, че първото нещо, което се разбра, е абсурдът сградата да не е паметник на културата.

Излиза, че когато става дума за съдебна реформа, прокурорите са тези, които пречат тя да се осъществи, но когато те си вършат работата, това си е в реда на нещата. Не, че не е. В конкретния случай е очевидно, че чиновници са проявили престъпна небрежност, защото всички тютюневи складове в района са паметници на културата. Срамно е, че това се случва в град, обявен да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. А след Стария град, Капана, бившите тютюневи складове са следващия културен проект, който трябва да се осъществи дотогава. И как така, когато са разбрали в края на миналия месец, че белята ще се стане, бюрократите са се рамърдали да проверяват документацията. Вина имат и протестърите, които са готови с часове да висят пред съдебната палата, а реагират след дъжд качулка, както се видя в Пловдив. Двата документа, единият от които явно с измамно съдържание, можеше да бъдат разкрити своевременно от претендиращите за будност съвести.

Затова нека да спрат с горкия плач. Няма невинни в този скандал. Още от зората на демокрацията, когато започна разграбването. По-добре да млъкнат и оставят магистратите да си свършат работата. Не бихме се учудили, ако се окаже, че тази схема  е прилагана и в други случаи. И ако това бъде разкрито, всички да получат подобаващи наказания.


Ще очакваме с интерес продължението. 

Защото може след като шумът утихне, всичко да бъде заметено, както се е случвало много пъти досега.