Общо показвания

понеделник, 14 март 2016 г.

Влади и еколозите

Осъществяването на идеята едно младо момче да види залеза на вр Мусала, въпреки инвалидната количка, с която се придвижва, съвпадна с дискусията дали да се строят нови съоръжения в национални паркове. 34-годишният Влади Гюров претърпява инцидент на 11 септември 2000 г., вследствие на който получава счупване на гръбначния стълб. Това го превръща в инвалид завинаги. Въпреки това Гюров продължава да спортува, като самия той изрежда, тенис, баскетбол, колоездене.
 

Няма да коментираме и защо демонстрираният от младежа висок дух има връзка и с писмото на легендарните български спортисти за спирането на псевдоекологичния рекет. Но ще отбележим екипа от приятели, съмишленици и планински спасители, помогнали това да се случи. Не за друго, а защото рискът, който поеха, не е случаен. За едни от тях е част от ежедневието, за други – вероятно поредното предизвикателство. Но общото е любовта им към природата. И стремежът тя да бъде достъпна за всички. Тях  едва ли някой би си позволил да ги упрекне, че с действията си увреждат националния парк. Със сигурност те обичат и пазят природата повече от сребролюбците.
 

Но има една съществена разлика. И тя е, че Влади и тези които го качиха на върха, не само че обичат и ценят природата, но за тях човекът е този, за когото трябва да се погрижат. Нека тези, които забравиха това в името не на екологични, а на лични интереси, да се поучат от тази победа на човешкия дух. И да направят така, че планините да бъдат достъпни до всички.